Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ **ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ

Οξεία πολιτική κόντρα για το Πανεπιστήμιο

Σε σφοδρή πολιτική κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η «έφοδος» τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο «κλειδωμένο» κεντρικό κτήριο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προκειμένου να επιτρέψουν σε φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους να παρακάμψουν λουκέτα και σεκιούριτι και να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη.

Στη Βουλή αλλά και σε επίπεδο ανακοινώσεων ακολούθησε έντονη διαμάχη, ενώ το κερασάκι στην «τούρτα» των αντιπαραθέσεων ήταν η έγκληση του πρύτανη Θόδ. Φορτσάκη, η οποία οδήγησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών στη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κατέθεσε στη Δικαιοσύνη έγκληση κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας πανεπιστημίου σε βαθμό πλημμελήματος, λίγες μόλις ώρες μετά την είσοδο τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακών στο χώρο. Αποτέλεσμα ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλ. Ζαγοραίος, να διατάξει τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί αν όσα αναφέρονται στην αναφορά είναι αληθή ή όχι.

Στην έγκληση, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει πως η συμπεριφορά των ατόμων που μπήκαν στο χώρο δυσχεραίνει τη λειτουργία του πανεπιστημίου, το οποίο -όπως επισημαίνεται- χθες λειτούργησε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θόδ. Φορτσάκης με την έγκληση δεν ζητά την άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας, ενώ προσθέτει ότι δεν υπήρξαν καταστροφές στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και οι κατηγορίες του πρύτανη Θ. Φορτσάκη κατά τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το επισκέφθηκαν ότι είναι υποκινητές της κατάληψης στο χώρο της πρυτανείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη Βουλή

Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα ΑΕΙ. Στηρίζοντας, παράλληλα, τον κ. Φορτσάκη, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχει το δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου.

Στην αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου, που ήταν μία εκ των τριών βουλευτών που επισκέφθηκαν την πρυτανεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος αντέτεινε ότι «στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω».

«Η δική μας παρέμβαση και η έκκληση που κάνω είναι να προχωρήσει το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 χωρίς τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. «Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ. Εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδιά τους», απάντησε η κ. Φωτίου και χαρακτήρισε απαράδεκτες και πρωτοφανείς τις κατηγορίες του κ. Φορτσάκη κατά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία.

«Αυτές οι εκφράσεις προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς και παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται. Εμείς σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον κ. Φορτσάκη. Θα κάνουμε διάλογο, εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες», πρόσθεσε η κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψης στην πρυτανεία ήταν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές πήγαν χωρίς να φοράνε καμία κουκούλα. Ζήτησε δε την προστασία της Βουλής για τις βαριές κατηγορίες που διατύπωσε ο πρύτανης κατά βουλευτών, κατηγορίες που θυμίζουν «εποχές που κανείς δεν θέλει να θυμάται».

Εντονα αντέδρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δείχνει ανοχή σε συμπεριφορές και πρακτικές κουκουλοφόρων, καταλήψεων και τρομοκρατίας.

- «Μας παρακολουθεί ο κόσμος...», αντέτεινε η κ. Φωτίου.

- «Βεβαίως. Και ξέρει και ποιοι είναι οι πυρπολητές και ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτάνεων. Εμάς μας ενδιαφέρει τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν όπως λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Να μην υπάρχουν νονοί και εικόνες ντροπής που προσβάλλουν όλους μας. Οταν θα έχετε και εσείς αυτές τις απόψεις, τότε να έρθετε να μας ελέγξετε», απάντησε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ ότι πυροδοτεί το κλίμα και χαρακτήρισε αδιανόητο να μην μπορούν πανεπιστημιακοί, που είναι και βουλευτές να επισκέπτονται τα πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας αντέτεινε, με τη σειρά του, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί μεν τώρα που ο πρύτανης κάνει το αυτονόητο για να προστατεύσει ένα δημόσιο κτήριο, ενώ, όπως είπε, δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν καίγονται πανεπιστήμια ή χάνονται τα εξάμηνα.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε θέλετε να γίνει η χώρα; Δεν θα σας αφήσουμε, όμως. Γιατί αυτό θέλετε. Την αναρχία. Δεν θα σας αφήσουμε όμως», είπε.

«Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι, κ. συνάδελφοι. Να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις, εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι, αφήστε ότι αυτά είναι απαράδεκτα», είπε, κλείνοντας το θέμα, ο κ. Λοβέρδος.

«Τι πάει να πει ανησυχήσαμε; Είδαμε φως και μπήκαμε. Πού μπήκαμε; Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας, στους χώρους που καταστρέφονται πίνακες, στις κινητοποιήσεις του 2011. Σωστά ο πρύτανης πήρε τα μέτρα που πήρε. Μένει να τα εφαρμόσουμε με καλή διάθεση όλοι και μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την πατρίδα, ούτε τους φοιτητές», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία μέσω του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ κατηγορεί ευθέως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητές της παρανομίας και ισχυρίζεται ότι όντας καθηγητές του Ελληνικού Πανεπιστημίου «δίδαξαν το δρόμο της ανομίας, της παραβατικότητας και του τραμπουκισμού στους φοιτητές τους». Τους καλούν να καταλάβουν «ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τονίζουν την αναγκαιότητα αυτό «που συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα» και επισημαίνουν ότι η περιουσία των πανεπιστημίων «ανήκει στον ελληνικό λαό και η διαφύλαξη αυτής είναι υποχρέωση των αρχών».

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του δηλώνει πως «οι μικροκομματικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής», πως ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να αντιληφθεί ότι η ενίσχυση της ασυδοσίας, η πόλωση και ο διχασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα στρέφονται κυρίως κατά των φοιτητών και των σπουδών τους» και καλεί να επικρατήσουν «η ηρεμία και η λογική».

ΚΝΕ

Από πλευράς του, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ΚΝΕ καταδικάζει την υποκριτική στάση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ για τη δήθεν "εύρυθμη" λειτουργία του ιδρύματος. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στις απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security. Εχει οδηγήσει στις απολύσεις των εργαζομένων της καθαριότητας, στις βρόμικες σχολές στο ΕΚΠΑ και αλλού. Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνωστίζονται σε αίθουσες και εργαστήρια και καλούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα και άλλα».

Χθες πάντως στους χώρους του πανεπιστημίου επικρατούσε ηρεμία και μόνο τα πανό των φοιτητών θύμιζαν κάτι από την ένταση των προηγούμενων ημερών.

** Δελτίο Τύπου φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων

Από την άλλη, σε κοινό δελτίο Τύπου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και του Φοιτητικών Συλλόγων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ανάμεσα σε άλλα, τονίζονται τα εξής: «Ηδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η κυβέρνηση, ο υπουργός, αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιλαμβάνονται το πανεπιστήμιο του μέλλοντος...

»Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Οταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτήριο.

»Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς Αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ. Φιλοσοφικής από καθηγητές.

»Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενα πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες-επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Παιδεία
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Κυβέρνηση
Σχολές/Πανεπιστήμια