Έντυπη Έκδοση

Μη γδέρνετε τα ζώα

Το ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας τον προσεχή Μάιο θα μετατραπεί σε εκδορείο ζώων, παραπέμποντας φυσικά και στο εκδορείο ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών, όπως κατατείνει η κοινωνία των πολιτισμένων λαών σήμερα.

Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου στην Μπιενάλε Βενετίας Το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου στην Μπιενάλε Βενετίας Σε πρώτη ανάγνωση, η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου, που επελέγη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, θα παρουσιάζει εμπόριο ζώων, εμπόριο δέρματος και γούνας, όπως επίσης τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ζώα, αλλά και τον εαυτό μας, τα ανθρώπινα ένστικτα που εκδηλώνονται και στις συμπεριφορές μας προς τα ζώα. Θέμα επίκαιρο, που θα προβληθεί κατά τρόπο διαδραστικό και σοκαριστικό.

Η 57χρονη Μαρία Παπαδημητρίου, γνωστή για τα εικαστικά σχόλιά της πάνω σε διάφορα κοινωνικά θέματα, θα ανασυστήσει μέσα στο ελληνικό περίπτερο ένα μαγαζί που υπάρχει -κάπου στην Αθήνα- με δέρματα άγριων ζώων. Αυτό τον καιρό εκθέτει στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά το «Τ.Α.Μ.Α. Superflow». Το Τ.Α.Μ.Α. είναι ένα προσωρινό αυτόνομο μουσείο για όλους «Temporary Autonomous Museum for All», το οποίο ίδρυσε το 1998. Το πρότζεκτ της παρούσας έκθεσης παρουσιάζει ένα μουσείο που αναπτύσσει διάλογο με έργα νέων καλλιτεχνών καμωμένα από απομεινάρια υφασμάτων τα οποία λειτουργούν ως τάματα και αποτροπαϊκά φυλακτά.

Η Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Παρίσι στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ENESBA 1981-1986 και έχει ένα ποικιλόμορφο, διαδραστικό έργο με άξονα αναφοράς τον τόπο και τον άνθρωπο. Εχει εκθέσει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στις Μπιενάλε των Τιράνων και του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, στο Γκρατζ, στη Μανιφέτσα 04, στη Φρανκφούρτη, στην Kunsthalle Fridericianum, στο Κάσελ, στο Μουσείο «Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στο Πουέρτο Ρίκο, στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στη Γενεύη και αλλού.

Το 2003, της απονεμήθηκε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην Μπιενάλε Βενετίας πάει με επιμελητή τον Αλέξη Παπαζαχαρία. Επελέγη από έντεκα εικαστικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού. Ανάμεσά τους, η πρόταση του Νίκου Ξυδάκη για την παρουσίαση έργων του Χρήστου Μποκόρου, της Ελένης Κούκου, με έργο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, και του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, ο οποίος πρότεινε ομαδική έκθεση των Μάρως Μιχαλολιάκου, Αλέξανδρου Ψυχούλη κ.ά. Ν.Κ.-Ρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Μπιενάλε
Μπιενάλε Βενετίας
Εικαστικά