Έντυπη Έκδοση

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με αιματηρές οικονομίες

Με τη συνδρομή τρίτων κατέστη εφικτή η φετινή διοργάνωση, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι του χρόνου χωρίς το ΕΣΠΑ...

Αποτέλεσμα αιματηρών περικοπών και κάλυψης μεγάλου μέρους των εξόδων από πρεσβείες, προξενεία και ινστιτούτα ξένων χωρών είναι το φετινό 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), που θα γίνει από τις 31 Οκτωβρίου ώς τις 9 Νοεμβρίου. Φέτος το ΦΚΘ γίνεται χωρίς καθόλου χρήματα από το ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει αγωνία για το αν θα είναι εφικτή η 56η διοργάνωση, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Εϊπίδης και η Τίνα Αντωνάκου Στη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Εϊπίδης και η Τίνα Αντωνάκου Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, οι περικοπές σε ορισμένους τομείς έχουν φτάσει ώς και το 45%. Οπως για παράδειγμα η προκήρυξη προσωπικού για τη φετινή διοργάνωση. Οι περικοπές δεν αφορούσαν μόνο τον αριθμό των ανθρώπων, αλλά και τις μέρες απασχόλησής τους. Ετσι, αναγκαστικά κάποιοι θα εργαστούν λιγότερες μέρες, αλλά πολύ περισσότερες ώρες για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της διοργάνωσης. Περικομμένη κατά 30% είναι και η φιλοξενία, ενώ στο ίδιο ποσοστό περικόπηκαν και οι εκδόσεις. Ετσι στο φετινό 55ο ΦΚΘ, πέραν του προγράμματος και του καταλόγου των ταινιών, δεν υπάρχει καμία άλλη έκδοση, από εκείνες τις πολύ ωραίες εκδόσεις που συνήθιζε να κάνει το ΦΚΘ για τους σκηνοθέτες, στο έργο των οποίων έκανε αφιερώματα. Τα τελευταία χρόνια το ΦΚΘ προσπάθησε να κρατήσει τις εκδόσεις του, έστω και σε έναν περιορισμένο αριθμό, αλλά πλέον αυτό είναι ακατόρθωτο. «Πρόκειται πια για μια πολυτέλεια, που πολύ θα θέλαμε να συνεχίσουμε να την έχουμε, αλλά πλέον αυτό δεν είναι εφικτό», λένε άνθρωποι του ΦΚΘ. Και παρηγορούνται με το ότι δεν έφτασαν σε σημείο να αναγκαστούν να μην εκδίδονται κατάλογος ταινιών και πρόγραμμα.

Περικοπές έγιναν και στο κόστος του προγράμματος, για το οποίο βοήθησαν πρεσβείες, προξενεία και πολιτιστικά ινστιτούτα των ξένων χωρών στην Ελλάδα. Το ΦΚΘ προσέγγισε πολύ έντονα όλους τους παραπάνω φορείς, ώστε να καλύψουν μέρος του κόστους του προγράμματος, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ταινιών και χωρίς να πληγεί το προφίλ του ΦΚΘ. Ετσι λοιπόν, οι πρεσβείες, τα προξενεία και τα ινστιτούτα ανέλαβαν να καλύψουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το κόστος τού να έρθουν οι ταινίες των αφιερωμάτων, αλλά και το κόστος του υποτιτλισμού τους. Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η παρουσία της Χάνα Σιγκούλα στο ΦΚΘ -η οποία θα τιμηθεί και θα δώσει συναυλία. Το κόστος της παρουσίας της δεν κόστισε ούτε μισό ευρώ στο ΦΚΘ, καθώς το ανέλαβε όλο το γερμανικό Ινστιτούτο Γκέτε.

Pigen Pigen Με κάτι τέτοιες λύσεις ανάγκης κατέστη δυνατό, όχι μόνο να διοργανωθεί το 55ο ΦΚΘ, αλλά και να τελεσφορήσει η προσπάθεια να παραμείνει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Αλλωστε, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους και δίνουν σαφή εικόνα. Μόνο για την 50ή διοργάνωση, το 2009, η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 8.488.000 ευρώ. Ενώ για ολόκληρο το 2014 η κρατική επιχορήγηση του ΦΚΘ είναι 1.350.000 ευρώ. Από αυτό το ποσόν πρέπει να καλυφθούν η λειτουργία του «Ολύμπιον», η Ταινιοθήκη, η Βιβλιοθήκη, και να γίνουν οι διοργανώσεις του ΦΚΘ και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η φετινή 55η διοργάνωση έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από το ΥΠΠΟΑ (210.000 ευρώ), από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MEDIA» (140.000), από τη ΝΕΡΙΤ (100.000), από χορηγούς μεταξύ των οποίων κάποιες εταιρείες, η «Βουλή Τηλεόραση» και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (100.000) και τέλος από χορηγίες σε είδος και από τα αναμενόμενα έσοδα του 55ου ΦΚΘ (150.000).

White dog White dog Κι ενώ η φετινή διοργάνωση φαίνεται να «βγαίνει» οικονομικά, φόβος υπάρχει για το μέλλον, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα από ΕΣΠΑ. Οι ελπίδες όλων στο ΦΚΘ έχουν εναποτεθεί στις προ μηνός δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ότι θα υπάρξει μία προχρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ 2014-2020. Το ΦΚΘ έχει καταθέσει αίτημα στον υπουργό και στην υφυπουργό Πολιτισμού, με το οποίο ζητεί να συμπεριληφθεί σε κάποια πιθανή προχρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει να διοργανώσει το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Καθώς υπάρχει φόβος ότι μέχρι τότε προκηρύξεις κανονικές στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ δεν θα υπάρχουν. Οπότε, η μόνη ελπίδα του ΦΚΘ είναι αυτή η προχρηματοδότηση και όλοι στον οργανισμό εύχονται και ελπίζουν το ΥΠΠΟΑ να υποστηρίξει αυτό το αίτημα. Γιατί, όπως λένε, είναι ζωτικής σημασίας. Είναι θέμα βιωσιμότητας για το ΦΚΘ. Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν το τελευταίο που είχε χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Το 55ο ΦΚΘ γίνεται χωρίς ΕΣΠΑ. «Αν γίνουν άλλα δύο φεστιβάλ χωρίς ΕΣΠΑ, δεν θα τα καταφέρουμε», λένε άνθρωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Φέτος, στο 55ο ΦΚΘ θα προβληθούν 150 ταινίες. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν η Χάνα Σιγκούλα, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, η πρόσφατη ταινία του οποίου «Λευκός θεός» (βραβείο τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι, απ' τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «The Cut». Στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές ταινίες, το φιλμ «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Χρηματοδότηση
Θεσσαλονίκη
Φεστιβάλ
ΕΣΠΑ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης