Έντυπη Έκδοση

Η Καφέτση δεν αποδέχεται όλες τις δωρεές

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μέλος του οποίου συμμετέχει στο δ.σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και έχει πρωτοστατήσει στην πολεμική κατά της διευθύντριάς του Αννας Καφέτση, εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να «καταγγείλει» πως με τις πρακτικές της «η διευθύντρια υποβιβάζει τη λειτουργία του ΕΜΣΤ σε προσωπική της υπόθεση».

Το ΕΕΤΕ υποστηρίζει, φυσικά, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του δ.σ. του ΕΜΣΤ, σημειώνοντας ότι «θέτει ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν αμέσως από το ΥΠΠΟΤ (σ.σ.: εννοούν ΥΠΠΟΑ), διότι θέτουν ευθέως ζητήματα νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας του Μουσείου». Το Επιμελητήριο αναφέρεται σε «αρνητική σχέση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία» και το αιτιολογεί ως εξής: «Γνωρίζουμε δεκάδες καλλιτέχνες (οι περισσότεροι αποφεύγουν να το δηλώσουν) που έχουν προσφερθεί να δωρίσουν έργα τους στο Μουσείο και έχουν αγνοηθεί».

Το Επιμελητήριο καταγγέλλει την Αννα Καφέτση για τη «μέχρι τώρα πολιτιστική πολιτική, την οποία διακηρύσσει» σε σχέση με τους χορηγούς: «Η "εισβολή" χορηγών, όπως π.χ. του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος, μαζί με τη χορηγία 300.000 ευρώ το χρόνο, παίρνει χώρο (ενοικιάζει) και επιμελητή για την προβολή των συλλογών του. Με αυτό τον τρόπο, το Εθνικό Ιδρυμα μετατρέπεται σε εκθετήριο επενδύσεων. Με άλλα λόγια, η πολιτεία πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάζει εθνικό χώρο, μέσα από τον οποίο προβάλλοντα ιδιωτικές συλλογές πέρα από την έκθεση δανείων από ιδιωτικές συλλογές. Ετσι, οι ντόπιοι καλλιτέχνες, παλαιότεροι κατά το πλείστον ως εκπρόσωποι μιας δήθεν ιστορικότητας, και κάποιοι νεότεροι (μετά 1990), γίνονται "γαρνιτούρα" ώστε να προβάλλονται οι "διεθνείς πρωταγωνιστές-πρότυπα"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φιλανθρωπίες/Δωρεές
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Κι εκείνα
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)