Έντυπη Έκδοση

Αξιοθέατη γυναίκα παλαιών αρχών

Μια καλοστεκούμενη μοναχική γυναίκα αλλοτινών καιρών, φευγάτη και δονκιχοτική για τα σημερινά δεδομένα, ξεδιπλώνει το νήμα του ταλαίπωρου βίου της από τα νεανικά της χρόνια μεταπολεμικά το '50 έως τα «φθινοπωρινά» της στα τέλη του '80.

Πρώτο και εξαιρετικό θεατρικό βήμα για τον πεζογράφο Κώστα Σωτηρίου ο μονόλογός του «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», που παρουσιάζεται στη σκηνή «Δώμα» του Θεάτρου Νέου Κόσμου. Λόγος γλαφυρός, κωμικοτραγικός, συνδυάζει ταιριαστά την παλιά εύληπτη καθαρεύουσα της μεσοαστικής τάξης με τους χυμούς της δημοτικής των λαϊκών ανθρώπων.

Αφοπλιστική η αυστηρών αρχών, συντηρητικών πεποιθήσεων, εν συγχύσει αθώα, ηθική και αξιοπρεπής ηρωίδα του. Θύτης και συνάμα θύμα του εαυτού της. «Αιχμάλωτη» του ευκατάστατου αλλά αυστηρού οικογενειακού περιβάλλοντός της. Θύμα της τύχης που της στέρησε από τη ζωή τον αρραβωνιαστικό αξιωματικό της (ένα φιλί μόνο είχαν ανταλλάξει κι έκτοτε δεν ξανακοίταξε άντρα). Θύμα της προσφοράς και αγάπης της απέναντι στα παιδιά της αδελφής της, εισπράττοντας χλευασμό και αχαριστία στο πέρασμα του χρόνου απ'αυτά.

Η χριστιανική πίστη, η κομμουνιστική φοβία που της είχε μείνει από τους γονείς της, η φιλία, η μοναξιά έχουν κι αυτές ένα γερό μερτικό στο έργο του.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «κέντησε» σκηνοθετικά το... φλιπ-σάιτ, την άλλη πλευρά του καταξιωμένου «Κοινού λόγου» του. Με λιτό και ηδύ τρόπο ανέδειξε το χαρακτήρα και τη διαδρομή της εγκλωβισμένης σε στερεότυπα και προκαταλήψεις Σταματίας σκιαγραφώντας υπαινικτικά τον καταπιεσμένο-καταχωνιασμένο από την ίδια ερωτισμό της.

Η Ελένη Ουζουνίδου ψυχή τε και σώματι καθηλώνει τους θεατές προσφέροντας συγκίνηση και γέλιο για μιάμιση ώρα στο μικρό αυτό χώρο, στολισμένο με σεμέν, κεντήματα που παραπέμπουν σε παλιές εποχές. Η «μεταμόρφωσή» της, οι υποκριτικές εναλλαγές της, η κίνησή της, τα λίγα τραγούδια εποχής που λέει, δημιουργούν, κατά τη γνώμη μας, μια ανάλογη... μονολογική επιτυχία σαν αυτή της Νένας Μεντή στην «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» .

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά