Έντυπη Έκδοση

Ξύλινο άγαλμα βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στον πάτο ενός αρχαίου πηγαδιού, που προφανώς ήταν στην αυλή ενός πειραιώτικου σπιτιού στα τέλη της ελληνιστικής περιόδου, βρέθηκε ένα ξύλινο μικρό γλυπτό, «πολύ ωραίας τέχνης», αλλά και το αγγείο με το οποίο αντλούσαν το νερό από το χείλος του πηγαδιού όπως επίσης και πολλά ακόμη μικροαντικείμενα σπιτιού, όπως μας είπε ενθουσιασμένη η προϊσταμένη της ΚΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής Στέλλα Χρυσουλάκη.

Πιστεύει μάλιστα πως το ακέφαλο αυτό αγαλματίδιο (σωζόμενου ύψους 0,47 μ. και πλάτους 0,21 μ.), που παριστάνει όρθια ανδρική μορφή με κοντό χιτώνα και τα χέρια προτεταμένα μπροστά, ήταν στο εικονοστάσι του σπιτιού μαζί με μια μικρή μαρμάρινη Αρτεμη καθισμένη σε ελάφι που βρέθηκε στο ίδιο σημείο. Εχουν σκάψει τμήματα τεσσάρων οικιών, δηλαδή μια μικρή γειτονιά, επί της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

«Εχουμε μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα της καθημερινής ζωής στα ελληνιστικά χρόνια», μας επισημαίνει η ίδια. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι μικρές ξύλινες τροχαλίες, ένα χτενάκι για φρύδια και βλεφαρίδες, ένα πλήθος από σπόρους (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, ελιές, και σταφύλια) κ.ά. «Η καθημερινή ζωή παρουσιάζεται ανάγλυφη μπροστά μας σ'αυτή την ανασκαφή. Βρήκαμε μικροαντικείμενα που συνήθως χάνονται στις χερσαίες αρχαιολογικές έρευνες», υποστηρίζει.

Λίθινο  αγαλμάτιο Κυβέλης Λίθινο αγαλμάτιο Κυβέλης Η ασυνήθιστη αυτή αρχαιολογική σοδειά και κυρίως τα ξύλινα αντικείμενα διασώθηκαν γιατί βρίσκονταν σε υγρό περιβάλλον σε βάθος 14,17 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανασκαφή, που μόλις ολοκληρώθηκε, έγινε για τον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» του Μετρό, στο έργο «Επέκτασης της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς». Εσκαβαν για την κατασκευή των φρεατίων εξαερισμού. Το γλυπτό ήταν σε επαφή με το τοίχωμα του φρέατος προς τα βόρεια, με την οπίσθια πλευρά του προς τα άνω και με το άνω τμήμα του στραμμένο προς τα δυτικά. Ηταν «σε στρώμα γκρίζας ιλύος με αρκετή λατύπη, εντός του υδροφόρου ορίζοντα. Εμπεριείχε κεραμική και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων)», σύμφωνα με την επίσημη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ολα αυτά τα ευρήματα μαζί δίνουν μια εύγλωττη εικόνα καθημερινής ζωής, γι' αυτό θα παρουσιασθούν σε μια έκθεση τον προσεχή Ιανουάριο-Φεβρουάριο στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών, στο κτήριο που σήμερα χρησιμοποιείται ως εργοτάξιο του Μετρό. Με χρήματα της Αττικό Μετρό το κτήριο θα μεταμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο και εργαστήριο συντήρησης. Οι επισκέπτες θα βλέπουν μία φωτογραφική έκθεση μαζί με το βίντεο της ανασκαφής και κάτω από τα πόδια τους, μέσα από ένα γυάλινο δάπεδο, θα παρακολουθούν τους συντηρητές στην άοκνη προσπάθειά τους να συντηρήσουν τα αντικείμενα.

Τμήματα μαρμάρινων περίοπτων γλυπτών (αγαλμάτια): - Αρτεμις έφιππη σε ελάφι - Ορθια γυναικεία μορφή Τμήματα μαρμάρινων περίοπτων γλυπτών (αγαλμάτια): - Αρτεμις έφιππη σε ελάφι - Ορθια γυναικεία μορφή Ηδη, το ακέφαλο μικρό γλυπτό φυλάσσεται σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές στις οποίες βρέθηκε, δηλαδή μέσα στο νερό του πηγαδιού σε ένα τεράστιο ψυγείο που αγοράστηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Αλλωστε, το εύρημα αυτό θεωρείται μοναδικό. «Δεν θυμάμαι να έχουμε βρει κάτι ανάλογο», λέει η κ. Χρυσουλάκη και προσθέτει: «Με την ευκαιρία δημιουργούμε την υποδομή που χρειάζεται η Εφορεία μας για να φυλάξει με ασφάλεια κι άλλα οργανικά υλικά που έχουμε βρει στο παρελθόν».

Ξύλινος τροχός Ξύλινος τροχός Μολύβδινος λέβητας Μολύβδινος λέβητας

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία