Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΑ «ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»

Πρόστιμο ΕΣΡ για τον τηλετζόγο

Ο ΑΝΤ1 τη γλίτωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ για το «Super Game» και για πλάνα αποτρίχωσης στη διάρκεια του πρωινού του ψυχαγωγικού μαγκαζίνο. Αλλη μια καταγγελία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε κι επισήμως στο αρχείο, χωρίς καμία κύρωση για το κανάλι που προέβαλε το επίμαχο ρεπορτάζ, μία μέρα πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές.

 Ο λόγος, για το σχολιασμό από πολιτικό συντάκτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις 17 Μαΐου, για το τι μπορεί να συμβεί έπειτα από ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συμβούλιο, που αναφερόταν σε «φιλοκυβερνητική προπαγάνδα» από πλευράς του σταθμού, καθώς και προτροπή προς τους τηλεθεατές για το τι να ή να μην ψηφίσουν. Παράλληλα το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον ΑΝΤ1 100.000 ευρώ για την προβολή του τηλεπαιχνιδιού «Super game» που μεταδόθηκε στις 18.7.14, για παραπλάνηση τηλεθεατών, ύστερα από σωρεία καταγγελιών. Επίσης στο ίδιο κανάλι επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ για πλάνα αποτρίχωσης στην εκπομπή «Το πρωινό», η οποία προβλήθηκε στις 5.11.13. Πρόστιμα από 3.000 ευρώ επιβλήθηκαν επίσης στο Real fm, για υποβάθμιση ποιότητας και γλώσσας στην εκπομπή του Γιώργου Γεωργίου, και στο Βήμα FM για παράνομη διαφήμιση βιβλιοπωλείου, κατά την παρουσίαση βιβλίου. Επίσης με πρόστιμα από 3.000 ευρώ τιμωρήθηκαν το Ράδιο ΗΧΩ Plus του Νομού Μεσσηνίας για παράλειψη υποβολής ροής προγράμματος και το Super FM Νομού Χανίων για μη αντικειμενική προβολή υποψηφίων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Κατά τα λοιπά, το Συμβούλιο αποδέχθηκε αυτή τη φορά το αίτημα του καναλιού Sirina TV για ένταξη στο τηλεοπτικό μπουκέτο του ΟΤΕ TV, καθώς ο σταθμός θα παρέχει κωδικοποιημένο περιεχόμενο κατά τα πρότυπα ξένων καναλιών για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό οι ανήλικοι τηλεθεατές.

Επιπλέον αποδέχθηκε την αίτηση του Nickelodeon για αλλαγή φυσιογνωμίας του σταθμού από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό, κάνοντας πρώτη φορά χρήση των νέων ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννης Λασκαρίδης, εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής επισκέφθηκαν το ΕΣΡ και ανέφεραν ότι δεν προβάλλονται από τους σταθμούς οι θέσεις του κόμματος και η ειδησεογραφία που τους αφορά, παρά μόνο τα αρνητικά γεγονότα. Οπως υποστήριξαν, «καταπατείται το τεκμήριο της αθωότητας από τους σταθμούς και δεν προβάλλονται εκπρόσωποι του κόμματος, ούτε όταν ζητούν να εμφανιστούν μόνοι τους», τονίζοντας πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και το τεκμήριο της αθωότητας. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, «σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, δεν υπάρχει πια θέμα αναλογικής προβολής με το ποσοστό που πήρε το κάθε κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημοσιογράφου να επιλέξει ποια είδηση είναι σημαντική». Επίσης ζήτησε από τους εκπροσώπους του κόμματος να κάνουν συγκεκριμένη καταγγελία, έτσι ώστε να εξεταστεί εν καιρώ τω δέοντι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεοπτικοί σταθμοί
Τηλεόραση
TV & Media
ΕΣΡ