Έντυπη Έκδοση

ΜΕ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βίαιο «άνοιγμα» στην αγορά φυσικού αερίου

Πλήρη απελευθέρωση από το 2018 ζητεί η Κομισιόν και είσοδο ιδιωτών στη λιανική

Ανακατατάξεις στην αγορά φυσικού αερίου πρόκειται να δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, βάσει του οποίου καταργείται σταδιακά το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ, όπως επίσης και των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, οι οποίες σήμερα προμηθεύονται και πωλούν κατ' αποκλειστικότητα το φυσικό αέριο στους καταναλωτές.

Με το νομοσχέδιο αυτό, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και συντάχθηκε στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στη χώρα μας, από το 2018 και μετά, όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προμηθευτή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ολιγόωρη ανάρτηση του νομοσχεδίου στο opengov.gr, το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω «τεχνικού προβλήματος», βάσει πάντα της εξήγησης που έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, προβλέπεται πλήρης διαχωρισμός της εμπορίας αερίου από τη διαχείριση του δικτύου, και ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, θα παρέχεται η δυνατότητα να μπουν στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και νέοι παίκτες, πλην των τριών ΕΠΑ, οι οποίες είχαν το δικαίωμα αποκλειστικής σύμβασης προμήθειας και πώλησης φυσικού αερίου. Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% και σε ποσοστό 49% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

Οι εταιρείες είχαν αποκτήσει το δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (έως το 2030) μέσω της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΠΑ) όταν ανέλαβαν τις ΕΠΑ, ως αντιστάθμισμα για τις επενδύσεις επέκτασης του δικτύου, στις περιοχές της δικαιοδοσίας τους. Ωστόσο, επειδή η άρση του μονοπωλίου τους γίνεται μονομερώς, παραχωρείται χρονική επέκταση των αδειών τους στα δίκτυα διανομής για 20 χρόνια, παράλληλα με τη γεωγραφική επέκταση των ορίων τους.

Οσον αφορά το διαχωρισμό της εμπορικής δραστηριότητας από τη διαχείριση του δικτύου, προβλέπεται η σύσταση τεσσάρων Εταιρειών Διανομής Αερίων (ΕΔΑ), οι τρεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και η τέταρτη στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις οποίες και παραχωρείται η εκμετάλλευση των σημερινών δικτύων διανομής των τριών ΕΠΑ.

Ακριβώς δηλαδή όπως έγινε με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ, δημιουργούνται διαχειριστές των δικτύων διανομής και στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων μεταξύ των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και των νεοσύστατων Εταιρειών Διανομής Αερίων (ΕΔΑ).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν τον καταναλωτή τους ως εξής:

Ολοι οι πελάτες εκτός των ορίων των ΕΠΑ χαρακτηρίζονται από το νομοσχέδιο επιλέγοντες, με την έννοια ότι μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή τους, καθώς και οι εντός των ΕΠΑ βιομηχανικοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 GWh. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 δικαίωμα επιλογής προμηθευτή θα έχουν και όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 GWh. Από 1ης Ιανουαρίου 2017 όλοι οι μη οικιακοί ανεξαρτήτως κατανάλωσης και από 1ης Ιανουαρίου 2018 το σύνολο των οικιακών καταναλωτών.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το διαχωρισμό των δικτύων, αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2015 μπαίνει σε εφαρμογή ο νομικός διαχωρισμός των δικτύων διανομής για τη ΔΕΠΑ, ενώ μερικούς μήνες μετά (Οκτώβριος 2015) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων. Ενώ τέλος, μέχρι το 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δικτύων διανομής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και οι εταιρείες να εισαγάγουν τον κλάδο σε νέα εταιρεία διανομής δικτύων που θα δημιουργηθεί.

Αυτόνομη θέρμανση

Ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να αποκτήσουν αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης, βάσει του ίδιου νομοσχεδίου. Βεβαίως, ενδεχομένως, όταν το νομοσχέδιο βγει κανονικά στη διαβούλευση, να υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο, σύμφωνα με τη «σύντομη χρονικά» ανάρτησή του, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αφορά στα εξής βήματα:

Ζητείται έκτακτη γενική συνέλευση (είτε από το διαχειριστή ή από τον ενδιαφερόμενο). Εφ' όσον δεν συγκληθεί μέσα σε είκοσι μέρες μετά το σχετικό αίτημα, τότε η λήψη απόφασης γίνεται με το 50%+1, με τη δαπάνη να κατανέμεται μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιούν το υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης.

Εάν η γενική συνέλευση απορρίψει το αίτημα ή, σε περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα, δεν προχωρεί η υλοποίηση της σύνδεσης με το δίκτυο, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να προχωρήσει με δική του δαπάνη -χωρίς να θίγει τη θέρμανση των λοιπών ιδιοκτησιών- σε σύνδεση της ιδιοκτησίας του με το δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα τροφοδοτεί ατομικό καυστήρα και λέβητα φυσικού αερίου.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί εντός της οριζόντιας ιδιοκτησίας του ενδιαφερόμενου συνιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα, τότε απαλλάσσεται από τις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΠΑ
ΔΕΗ
Φυσικό αέριο
ΔΕΔΔΗΕ
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)