Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 8-9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ημέρες αντιφασιστικής δράσης

Παρατηρώντας την άνοδο των ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, παρά τη δίωξη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών απαντούν με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις συντονίζοντας διεθνώς την αντιφασιστική τους δράση.

Οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 8-9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Δράσης που αποφασίσθηκε σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 32 συλλογικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η 9η Νοεμβρίου ορίσθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού, λόγω των ναζιστικών πογκρόμ, στις 9 Νοεμβρίου 1938, εις βάρος του εβραϊκού πληθυσμού της Γερμανίας, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων.

Οι εκδηλώσεις

Στην Αθήνα διοργανώνεται συγκέντρωση και συναυλία στο κλειστό γήπεδο Σπόρτινγκ, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιασθεί και έκθεση αντιφασιστικού σκίτσου και ζωγραφικής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και σε αρκετές πόλεις. Ολόκληρη την εβδομάδα, πριν από την κεντρική εκδήλωση στο γήπεδο Σπόρτινγκ θα πραγματοποιούνται αντιφασιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Παλλήνη, τη Νίκαια και τον Κολωνό από τοπικούς φορείς και οργανώσεις.

Η 9η Νοεμβρίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Φασισμού, λόγω των ναζιστικών πογκρόμ, στις 9 Νοεμβρίου 1938 στη Γερμανία, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων Η 9η Νοεμβρίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Φασισμού, λόγω των ναζιστικών πογκρόμ, στις 9 Νοεμβρίου 1938 στη Γερμανία, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις 9 Νοεμβρίου στη Σουηδία διοργανώνονται διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και το Γκέτεμπουργκ. Στο Βέλγιο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία την ίδια μέρα θα γίνουν διαδηλώσεις στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και το Αμβούργο. Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των διεθνών κινητοποιήσεων αναφερόμενοι στα υψηλά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων. Σχετικά με τη χώρα μας, ανέφεραν ότι ο διεθνής συντονισμός ασκεί πίεση εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους κρατικούς φορείς, όπως στο στρατό και την αστυνομία, όπου υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής. Σκοπεύουν, μάλιστα, να ασκήσουν πίεση για να επισπευστεί η δικαστική διαδικασία που καθυστερεί, διότι ο αρχηγός και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που προφυλακίσθηκαν πρώτοι, θα αποφυλακισθούν μετά το πέρας του 18μήνου, τον Μάρτιο του '15.

Ολιγαρχία ή φασισμός

Ο πανεπιστημιακός Σεραφείμ Σεφεριάδης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά πως ό,τι κερδίσαμε είναι εύκολο να χαθεί. Διότι με βάση την ιστορική εμπειρία, η Χρυσή Αυγή «αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος και συνεργάζεται με τις δυνάμεις καταστολής. Αποκαλύπτοντας τη σχέση μεταξύ ολιγαρχίας και φασισμού, τότε πιθανώς πρόσκαιρα να ανακοπεί η χρήση της από το σύστημα, το οποίο δεν πρόκειται να συντρίψει το φασισμό, αλλά να τον ρίξει στα μαλακά...». Ο ίδιος τόνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση που καταδικαστεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δεν θα δοθεί τέλος, διότι τα πλοκάμια της είναι βαθιά ριζωμένα στο σύστημα αλλά και στο λαϊκό κόσμο.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης μίλησε για φασιστικές αντιλήψεις μέσα στα γήπεδα: «Επικεφαλής ομάδων δείχνουν τα δόντια τους, φτιάχνοντας κι ένα φιλολαϊκό προφίλ. Η αλληλεγγύη απουσιάζει. Μεταξύ των ομάδων επικρατεί η σκληρή βία, η τρομοκρατία και το έγκλημα. Ο φασισμός αναπτύσσεται στους χώρους του ποδοσφαίρου. Δολοφονήθηκαν έξι άνθρωποι κι άλλοι έμειναν ανάπηροι. Η βία περνάει από τα γήπεδα στις γειτονιές. Νεαροί μαχαιρώνουν άσχετους πολίτες επειδή προκαλούνται βλέποντας κάποια χρώματα...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Ρατσισμός
Κινητοποιήσεις
Αντιφασιστική Δράση