Έντυπη Έκδοση

Στα «μαλακά» οι ελληνικές τράπεζες

Διαχειρίσιμες οι ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι τραπεζικοί παράγοντες εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ελέγχων της Ευρωπαiκής Κεντρικής Τράπεζας σε 128 ευρωπαϊκούς ομίλους την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Ε», οι τραπεζίτες θα ενημερωθούν δύο μέρες νωρίτερα (μεθαύριο Πέμπτη), ώστε να έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο για κάποιες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής. Υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών ομίλων εμφανίζονται σχεδόν βέβαια πως οι ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμες και ότι θα δύναται να καλυφθούν είτε με ίδια μέσα είτε με μικρές αυξήσεις κεφαλαίου.

Από τις 17 Οκτωβρίου η «Ε» αναφερόταν στο «δώρο ρευστότητος 10-15 δισ. ευρώ από ΕΚΤ στις τράπεζες», με αφορμή την απόφαση του Μ. Ντράγκι να μειώσει στο μισό την εγγύηση για τα ομόλογα. Σημειωνόταν σχετικά πως προκειμένου να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις το... Μνημόνιο ΙΙΙ, οι δανειστές θα έκαναν ορισμένα... δώρα προς την Αθήνα. Το σημαντικότερο, που σχετίζεται άμεσα με τις τράπεζες, αφορά στο συνολικό ποσό των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες και δεν θα ξεπερνά τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ συνολικά για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Να θυμίσουμε την καθοριστική συμβολή στη συμφωνία με την ΕΚΤ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των προσωπικών επαφών του με κορυφαίους παράγοντες, κυρίως δε με τον Μάριο Ντράγκι.

Το ράλι των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες προοιωνίζεται επιβεβαίωση των ανωτέρω σεναρίων και υποθέσεων. Αλλωστε στην προηγηθείσα βίαιη διόρθωση (με απώλειες σχεδόν 15% για τον Γενικό Δείκτη) ξεπουλήθηκαν και τραπεζικές μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, που προφανώς «μαζεύτηκαν» από «ξένα χέρια» και παίκτες που μπορούν να έχουν καλή πληροφόρηση για όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο, κυρίως όμως στο παρασκήνιο της αγοράς και της πολιτικής «αρένας».

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, ήρθε η διαβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος για τα stress tests σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι».

Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, για να συμπληρώσει ότι η διοίκηση δίνει έμφαση στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, στο γενικότερο πλαίσιο του, υπό διαμόρφωση, νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.

Ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στη στήριξη νέων τεχνολογιών και στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην ακραία εσωτερική κατανάλωση που είχαμε συνηθίσει πριν από την κρίση. Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες και η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια μεγαλύτερη, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη σημασία του εσωτερικού ελέγχου, σημείωσε πως οι τράπεζες στη χώρα μας έχουν διαχρονικά αναπτύξει προηγμένα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις νέες απαιτήσεις.

Οσον αφορά στο νέο πλαίσιο εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα τεθεί σε ισχύ (από τον Νοέμβριο), είπε ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός, πολυποίκιλος και θα απαιτεί άμεση ανταπόκριση για τους ελεγχόμενους, και το σύστημα, σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, θα δοκιμαστεί καθώς θα υποστεί κραδασμούς.

Σε αυτή τη συγκυρία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αλλαγή στάσης της J.Ρ. Morgan, που συμπεριλαμβάνει την Εθνική και την Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές της για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Ο αμερικανικός οίκος προσέθεσε στο top 10, όπου είχε εντάξει ήδη την ΕΤΕ, την Alpha Bank, διατηρώντας τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για την εγχώριο αγορά. Επισημαίνει δε η J.Ρ. Morgan ότι οι φόβοι για τα stress tests είναι υπερβολικοί, ενώ ειδικά για την Εθνική σημειώνει ότι η πώληση μέρους της τουρκικής θυγατρικής (Finansbank) θα μπορούσε να ξεκλειδώσει αξία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα