Ηλεκτρονική Έκδοση

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Αρχιτεκτονική «προληπτικής» λιτότητας

Κόντρες για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν του Γιούνκερ

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της σύνθεσης νέας Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας «μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και καλύτερο «συντονισμό» της οικονομικής πολιτικής», ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Καταψήφισαν η Ομάδα των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς.

Η Κομισιόν έλαβε τις 423 ψήφους των Συντηρητικών του PPE, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, ενώ 209 ευρωβουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο και 67 απείχαν.

Τρείς προτάσεις ψηφίσματος —από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς— με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ καταψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Τα νέα μέλη της Κομισιόν θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου. Οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι εάν λάβει τη ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ που υπόσχεται ως σχέδιο επί χάρτου πριν από τα Χριστούγεννα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος νέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας. «Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισεκ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Λίγες ημέρες πριν ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, είχε ζητήσει τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», με την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία να ξεροκαταπίνει νευρικά.

Καριέρα

Από το 2005 έως το 2013, επετράπη στον Γιούνκερ να προεδρεύει στο Eurogroup. Από αυτή τη θέση, βοήθησε στην επιβολή της λιτότητας σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης από το 2010 και μετά.  Μετά την αποδοκιμασία του από τους ψηφοφόρους του Λουξεμβούργου πέρσι, ο Γιουνκέρ προσπαθεί τώρα να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα με θεαματικό τρόπο. Επελέγη ως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στις Ευρωεκλογές του περασμένου μήνα

Ο Γιουνκέρ προεκλογικά είχε πει ότι ο Τσίπρας, που ήταν ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον 'Ελληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, παρά τις αντιδράσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη συμπεριφορά της ΕΕ σε μετανάστες και πρόσφυγες και τους αποκλεισμούς της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, την ώρα που ο Ρέντσι στην Ιταλία χαλαρώνει τους περιορισμούς.

Αναφερόμενος ο Γιούνκερ στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες. «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική ξεκαθάρισε ειδικά για τα θέματα δικαιοδοσίας πως η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα περιορίζεται από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους επενδυτές στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ.

Διχασμένοι

Στη σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο η Ευρώπη φάνηκε για μία ακόμη φορά διχασμένη ανάμεσα σε όσους ζητούν ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει κυρίως περικοπές και επίπονες μεταρρυθμίσεις, γράφει η Deutsche Welle. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του γερμανού ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπάλτς:

«Η ανάπτυξη έρχεται μόνο όταν έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να έρθει. Τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας, το χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων και η ανεπαρκής πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, την κύρια ευθύνη έχουν τα κράτη-μέλη, τα οποία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν στα χαρτιά».

Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το «ευρωπαικό εξάμηνο» Φιλίπ ντε Μπάκερ απέφυγε να επικρίνει τη Γαλλία ή άλλες μεμονωμένες χώρες. Άλλωστε οι «απρόθυμοι» είναι πολλοί και το 45% των συστάσεων της Κομισιόν είτε αγνοείται είτε εφαρμόζεται με καθυστέρηση. Πάντως σε κατ΄ιδίαν τοποθετήσεις ή συνεντεύξεις, πολλοί ευρωβουλευτές εμφανίζονται δηκτικοί απέναντι στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: « Ή είμαστε κοινότητα δικαίου και πρέπει όλοι να τηρούμε τα συμπεφωνημένα ή είμαστε θίασος» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Αυτό που συμβαίνει, να χτίζουμε γέφυρες για τη Γαλλία, ώστε να αποφύγει τη διαδικασία κυρώσεων, αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Λέμε ότι έχουμε αυστηροποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά όταν γονατίζουμε με την πρώτη δυσκολία, δεν αυξάνουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι έκαναν μεταρρυθμίσεις, όπως οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι, ουσιαστικά πληρώνουν τώρα το αυξημένο κόστος δανεισμού που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει η Γαλλία».

Ο Μάρκους Φέρμπερ πιστεύει ότι η Επιτροπή Μπαρόζο θα «επιστρέψει» τελικά στη Γαλλία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που είχε καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς και θα ζητήσει τροποποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ότι Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν συμβιβασμό. Αυτό πιστεύει και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος:

«Εντάξει, έχουν ευθύνες οι Γάλλοι, αλλά βέβαια όποιος ξέρει από πολιτική γεωγραφία (ξέρει ότι) δεν μπορείς να τα βάλεις και πάρα πολύ με τους Γάλλους. Νομίζω ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο, δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Θα δείξουν (οι Γάλλοι) μία πρόσθετη προσπάθεια στο συμμάζεμα των οικονομικών τους και από την άλλη θα υπάρξει κάποια ανοχή».

Υφεση

Κριτική στην προσπάθεια «οικονομικού συντονισμού» ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Απευθυνόμενος στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, δηλώνει: «Το ευρωπαϊκό εξάμηνο είναι ένα εργαλείο που προσπαθεί να πετύχει συντονισμό για την υλοποίηση μιας αποτυχημένης πολιτικής, η οποία βαθμολογείται με μερικούς αριθμούς: οι επενδύσεις στην ευρωζώνη είναι 15% κάτω από όσο ήταν το 2009. Η ανεργία των νέων είναι 25%. Στη χώρα μου, την Ελλάδα, έχει φτάσει στο 60%. Η ευρωζώνη είναι σε στασιμότητα και απειλείται με ύφεση. Επομένως η θεωρία σας, κύριε Κατάινεν, ότι με σκληρή μονόπλευρη λιτότητα θα έρθουν οι επενδύσεις, έχει αποτύχει».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν συνέχεια, αλλά εναλλακτική λύση στην πολιτική των περικοπών. Ανέφερε μάλιστα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν συνιστούν πολιτική λιτότητας. Το πρώτο είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στην απασχόληση με παράλληλη θέσπιση ή αύξηση περιβαλλοντικού φόρου. Ή ακόμη η μείωση εταιρικών φόρων με παράλληλη αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα μετοχών. Άλλα ζητήματα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος -απαραίτητη λόγω δημογραφικών αλλαγών-, η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας».

με πληροφορίες ΑΠΕ, Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης σχετικά:

Τι λέει ο ΣΕΒ για το πακέτο 300 δισ. Γιούνκερ

Μίνι-σχέδιο Μάρσαλ... Γιούνκερ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Και Επίτροπος Ιθαγένειας ο Αβραμόπουλος
Μίνι-σχέδιο Μάρσαλ... Γιούνκερ
Τι λέει ο ΣΕΒ για το πακέτο 300 δισ. Γιούνκερ