Ηλεκτρονική Έκδοση

Δικάζονται επειδή παρέλασαν το 2011 στη Θεσσαλονίκη

Στις 23 του Οκτώβρη 2014 στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις για τις διώξεις που αντιμετωπίζουν 10 πολίτες, γιατί συμμετείχαν στην «Παρέλαση του Λαού» την 28η Οκτωβρίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο είχαν γίνει παρεμβάσεις στις παρελάσεις, με κέντρο τους την αντίθεση στο μνημόνιο.

 

Σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός συνδυασμός "Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία", με εκλεγμένο σύμβουλο έναν εκ των δικαζομένων, αναφέρει: "Πρόκειται για αγωνιστές του εκπαιδευτικού και του λαϊκού κινήματος, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Αγαπητός, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σμήλιος, οι δικηγόροι Αρετή Σκουνάκη και Γιώργος Τζαμαδάνης και 6 ακόμα αγωνιστές γνωστοί από τη δράση τους στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Όπως είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη και όπως συμβαίνει σε πολλές παρελάσεις επετείων της πάλης του λαού ενάντια στους δυνάστες της Οθωμανικής σκλαβιάς και της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής, έτσι και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της πολιτείας για την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, που επιβάλλει μισθούς και συντάξεις πείνας και εξαθλιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, στερεί τη νεολαία από κάθε προοπτική εργασίας, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, αυξάνει τις στρατιές των ανέργων, συρρικνώνει την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και επιβάλλει την εποπτεία και την πολιτική και οικονομική κηδεμονία στη χώρα μας.

Πληροφορηθήκαμε ότι για τη συμμετοχή στη παρέλαση της Θεσσαλονίκης οδηγούνται σε νέα δίκη στις 23 Οκτωβρίου, ως κατηγορούμενοι οι 10 πολίτες! Ενώ, άλλοι 6 ήδη αθωώθηκαν για τη συμμετοχή στην ίδια παρέλαση σε δίκη το Φλεβάρη του 2012.

Αν είναι έτσι, τότε οι χιλιάδες διαδηλωτές των Παρελάσεων του Λαού είμαστε όλοι κατηγορούμενοι για το “αδίκημα” της υπεράσπισης του δικαιώματος του λαού να αντιδρά στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, να διαδηλώνει, να διεκδικεί !

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που την 28η Οκτωβρίου 2011 δώσαμε στην επέτειο το πραγματικό της νόημα. Παρέλαση εκείνη τη μέρα έκανε ο λαός! Βροντοφωνάξαμε “ΟΧΙ” στην τρόικα , το μνημόνιο, την αντιλαϊκή πολιτική! Δηλώσαμε την εναντίωσή μας στη φτώχεια και την αδικία που μας επιβάλλουν 5 χρόνια τώρα κυβερνήσεις-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και βιώνουμε σε κάθε φάση της ζωής μας.

Μιλήσαμε για το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας για την πτώση της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης μα και να επιτείνει το κλίμα φόβου και υποταγής που καλλιεργείται στην κοινωνία.

Το μαύρο μέτωπο της εξουσίας, σε μια προσπάθεια αποτροπής κάθε αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική τους, επιχειρεί να συκοφαντήσει, να βγάλει παράνομο και να τιμωρήσει κάθε λαϊκό αγώνα, από την “Παρέλαση του Λαού” μέχρι τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και από τον ηρωικό αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, καθηγητών και σχολικών φυλάκων μέχρι τους αγώνες ενάντια στα κλεισίματα επιχειρήσεων, τη διάλυση-ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και τις απολύσεις.

Τρία χρόνια μετά το κράτος φαίνεται να ζητά “εκδίκηση”, αφού ποινικοποιεί το βασικό πολιτικό δικαίωμα του λαού, την ελευθερία να διαδηλώνει, να διεκδικεί! Ό,τι κι αν κάνουν όμως, δε μας φοβίζουν! Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα με την ελπίδα ή τη σιγουριά ότι πολύ σύντομα θα ζήσουμε μια ΝΕΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ που θα στείλει οριστικά τις αντιλαϊκές πολιτικές στα αζήτητα της ιστορίας… Απαιτούμε την αθώωση και την οριστική παύση κάθε δίωξης σε βάρος όλων όσων συμμετείχαν στην παρέλαση της 28/10/2011".

Ψήφισμα συμπαράστασης της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στους 10 διωκόμενους για την "Παρέλαση του Λαού"

"Στις 23 του Οκτώβρη δικάζονται στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης 10 συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην «Παρέλαση του Λαού» την 28η Οκτωβρίου 2011. Τρία χρόνια μετά προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία όπως τους συμφέρει. Παρουσιάζουν ως δράση λίγων ανθρώπων, τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού στις παρελάσεις.

Θέλουν να σβηστεί απ’ την αγωνιστική μνήμη του λαού, ότι το ΟΧΙ χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας, οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και τελικά στην πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου. Θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στις πολιτικές τους, θέλουν να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται, να διαδηλώνει, να αγωνίζεται.

Αλλά την 28η Οκτωβρίου 2011, πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, όπως και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, έδωσαν στην επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, το πραγματικό της νόημα, βροντοφωνάζοντας το δικό τους «ΟΧΙ» στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Χιλιάδες συμπολίτες μας, εξέφρασαν την οργή τους για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης, που υπηρεττούν πιστά την τρόικα, λέγοντας σε όλα ΝΑΙ.

Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, που εξαθλιώνει τη κοινωνική πλειοψηφία, στερεί τη νεολαία από κάθε προοπτική εργασίας, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και τα αγαθά, αυξάνει τις στρατιές των ανέργων, συρρικνώνει την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και επιβάλλει την πολιτική και οικονομική κηδεμονία στη χώρα μας.

Την 28η Οκτωβρίου 2011, η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που η παρέλαση πραγματοποιήθηκε. Παρέλαση εκείνη τη μέρα έκανε ο λαός, αποκαθιστώντας το πραγματικό της νόημα, αλλά και όλα τα πολιτικά τμήματα, όπως μαθητές ΑΜΕΑ, εθελοντές διασώστες, κ.ά.

Τρία χρόνια μετά κρατικοί λειτουργοί και πολιτικοί εκπρόσωποι αυτού του νοσηρού συστήματος φαίνεται να ζητούν “εκδίκηση” για την πτώση της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης μα και να επιτείνουν το κλίμα φόβου και υποταγής στην κοινωνία.

Σε μια προσπάθεια αποτροπής κάθε αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική, επιχειρούν να συκοφαντήσουν, να βγάλουν παράνομο και να τιμωρήσουν κάθε λαϊκό αγώνα, από την “Παρέλαση του Λαού” μέχρι τον ηρωικό αγώνα των απολυμένων καθαριστριών και τους αγώνες ενάντια στο κλείσιμο επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τις απολύσεις.

Ό,τι κι αν κάνουν, δε μας φοβίζουν! Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα με την ελπίδα ή τη σιγουριά ότι πολύ σύντομα θα ζήσουμε μια ΝΕΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ που θα στείλει οριστικά τις αντιλαϊκές πολιτικές στα αζήτητα της ιστορίας… Απαιτούμε την αθώωση και την οριστική παύση κάθε δίωξης σε βάρος των συναδέλφων μας και όλων των κατηγορούμενων".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ