Ηλεκτρονική Έκδοση

Προσωρινή δικαστική διαταγή υπέρ της ΝΕΛ

Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας που αποκλείει τη ΝΕΛ από δημόσιους διαγωνισμούς για διάστημα 12 μηνών και κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της εταιρείας υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, διατάσσει, με προσωρινή απόφασή του, το διοικητικό εφετείο Πειραιά.

Πάντως, την απόφαση για το αν η εταιρεία, που κηρύχθηκε έκπτωτη μαζί με τη θυγατρική της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E» από δύο άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων, επιστρέψει και πάλι στις ίδιες γραμμές θα τη λάβει ο υπουργός Ναυτιλίας τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο προληπτικής δικαστικής προστασίας της ΝΕΛ, καθώς διαπιστώθηκε κίνδυνος βλάβης της εταιρείας, στη συγκεκριμένη στιγμή.

Στο μεταξύ την Τρίτη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με γνωμοδότησή του τάχθηκε θετικά στο αίτημα της ΝΕΛ υπέρ της ελεύθερης δρομολόγησης του πλοίου «Μυτιλήνη» στη γραμμή Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίος- Βαθύ Σάμου, τα δρομολόγια της οποίας εκτελεί έως σήμερα δύο φορές την εβδομάδα με επιδότηση το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways έναντι 93.825 ευρώ το κάθε δρομολόγιο.

Αντιδρά ο δήμαρχος Χίου

Ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς, σε επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας, τονίζει ότι ο υπουργός  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναφέρει επίσης ότι η εκτέλεση των δρομολογίων κατά τη διάρκεια του 2014 από τη ΝΕΛ ήταν προβληματική. Προσθέτει, επίσης, ότι και η ίδια εταιρεία στη προσφυγή της παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου δεν εκτελέστηκαν 10 δρομολόγια.

«Οι ακυρώσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της Χίου αφού οι περισσότερες έγιναν εντός καλοκαιρινής περιόδου» αναφέρει ο δήμαρχος Χίου, τονίζοντας ότι «η εκτέλεση των δρομολογίων δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για τον πολίτη της Χίου».

«Η δημοτική αρχή της Χίου θα πρέπει να προβληματιστεί και να αναλογιστεί, καθώς τα προηγούμενα 40 χρόνια που η ΝΕΛ δραστηριοποιείτο στο βόρειο Αιγαίο, εξυπηρετούσε το νησί 12 μήνες το χρόνο με τουλάχιστον 6 δρομολόγια την εβδομάδα» τονίζουν στελέχη της εταιρείας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, σχολιάζοντας την επιστολή του δημάρχου.

Υπογραμμίζουν ότι με τη νέα κατάσταση, τα δρομολόγια προσέγγισης από Πειραιά για Χίο- Μυτιλήνη θα είναι τρία, αντί τεσσάρων που ήταν πέρυσι και έξι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, αναφέρουν ότι η ΝΕΛ, όλα αυτά τα χρόνια, εξυπηρετούσε το νησί της Χίου με τρία δρομολόγια την εβδομάδα, συνδέοντάς το με τη Σάμο και τη Βόρειο Ελλάδα (Θεσσαλονίκη -καβάλα). «Φέτος τα δρομολόγια θα είναι μόνο δύο και χωρίς να περιλαμβάνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης» προσθέτουν τα στελέχη της ΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Υπουργείο Ναυτιλίας