Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Προκαλεί, παρά τις προειδοποιήσεις

Επαναφέροντας στο προσκήνιο απαράλλακτη τη γνωστή επιχειρηματολογία του και προβάλλοντας τη λύση των «δύο ανεξάρτητων κρατών» ως τη μόνη δυνατή διέξοδο στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες πως η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας με τον τρόπο αυτό τις απειλές της Λευκωσίας, η οποία προειδοποίησε πως θα ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως η Αγκυρα αποκαλεί το ψευδοκράτος. «Εχουμε το δικαίωμα να τις πραγματοποιούμε στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας αυτό», πρόσθεσε, καθώς «όπως και εάν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

«Αφωνία» από Αθήνα

Στην «αφωνία» πέρασε εν τω μεταξύ για μία ακόμη φορά η Αθήνα, αφήνοντας αναπάντητη τη νέα αυτή πρόκληση, διά στόματος του Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά της Αγκυρας.

Κυβερνητικές πηγές αρκέστηκαν μονάχα στο να επισημάνουν ανωνύμως και ανεπισήμως ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημειώθηκε, «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τη νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους».

Την «ευχή» και την «προσδοκία» οι ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη «να έχουν θετικό αποτέλεσμα προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί» εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Προσβλητικές αιχμές

Σαφείς αιχμές, άκρως προσβλητικές, κατά της Λευκωσίας περιελάμβανε πάντως χθες η ρητορική τόσο του κ. Νταβούτογλου όσο και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε εκ νέου την κυπριακή κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μονοπωλήσει το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων αναφορικά με τα έσοδα που πρόκειται να προκύψουν από την εμπορική εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων και πως στην ουσία η Λευκωσία με τη στάση της, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις, εκβιάζει την Τουρκία. «Ζητήσαμε οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη», επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Ερογλου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibris Postasi», εκτίμησε ότι η «σύμπραξη» της Λευκωσίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία, στο πλαίσιο της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο στόχο είχε την πρόκληση έντασης.

Ωστόσο, η Λευκωσία έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι «ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί όταν λυθεί το Κυπριακό».

Την αντίδραση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προκάλεσε σε κάθε περίπτωση η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας. Οπως δήλωσε ο ίδιος χθες, «πρόκειται να συζητήσω το ζήτημα με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την κ. Μογκερίνι, όπως και με τον νέο επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Χαν, και ύστερα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Λευκωσία: Θέλουν την ένταση, γι' αυτό και προκαλούν

Η Λευκωσία θεωρεί πως η Τουρκία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους της πρόκλησης έντασης με την αποστολή του πλοίου «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ.

Εκτιμά πως η Αγκυρα επιθυμεί να καταστήσει συνιδιοκτήτες του φυσικού αερίου τους Τουρκοκυπρίους χωρίς τη λύση του Κυπριακού, εκβιάζοντας πως η «άλλη λύση» είναι η μόνιμη διχοτόμηση.

Χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στον Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας πως «ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν. Και όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, τα λόγια περιττεύουν».

»Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».

Το «Μπαρμπαρός»

Εν τω μεταξύ, χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνέχισε την πορεία του απ' άκρη σ' άκρη της περιοχής που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία. Χθες το βράδυ το ερευνητικό σκάφος είχε γυρίσει ξανά προς ανατολάς, για να φτάσει μέχρι απόψε το βράδυ ξανά στο οικόπεδο 3, ανατολικά του Κάβο Γκρέκο (κοντά στην Αμμόχωστο), από όπου είχε εισέλθει αρχικώς στην κυπριακή ΑΟΖ. Παραμένει πάντως αβέβαιο κατά πόσον το σκάφος θα επιχειρήσει τώρα να ποντίσει καλώδια, για να πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς και το ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Επίσης, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε «όλες τις χώρες να απέχουν από στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή», περιγράφοντας τις ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ ως «βήματα που δεν συνέβαλαν στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο κ. Ναμί είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τηρεί σιγή για την αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε, θα συνεχίσει τις εκκλήσεις της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι «η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να δίνει το μήνυμα στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση" ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση και η κυρίαρχη δύναμη στο νησί και πως μπορεί να κάτι ό,τι θέλει, εξυπηρετώντας και ενθαρρύνοντας την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Οι γεωτρήσεις

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου από τις τουρκικές προκλήσεις και η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της γεώτρησης στο οικόπεδο 9. Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορές για την κατάσταση και τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται παράνομα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημείωσε, τέλος, ότι τον Δεκέμβριο του 2014 το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση σε ένα από τα δυνητικά κοιτάσματα στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
ΑΟΖ
Γεωτρήσεις
Τουρκία
Γεωλογία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κύπρος