Έντυπη Έκδοση

Λευκωσία: Θέλουν την ένταση, γι' αυτό και προκαλούν

Η Λευκωσία θεωρεί πως η Τουρκία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους της πρόκλησης έντασης με την αποστολή του πλοίου «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ.

Εκτιμά πως η Αγκυρα επιθυμεί να καταστήσει συνιδιοκτήτες του φυσικού αερίου τους Τουρκοκυπρίους χωρίς τη λύση του Κυπριακού, εκβιάζοντας πως η «άλλη λύση» είναι η μόνιμη διχοτόμηση.

Χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στον Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας πως «ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν. Και όταν οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, τα λόγια περιττεύουν».

»Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας έτσι εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών».

Το «Μπαρμπαρός»

Εν τω μεταξύ, χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνέχισε την πορεία του απ' άκρη σ' άκρη της περιοχής που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία. Χθες το βράδυ το ερευνητικό σκάφος είχε γυρίσει ξανά προς ανατολάς, για να φτάσει μέχρι απόψε το βράδυ ξανά στο οικόπεδο 3, ανατολικά του Κάβο Γκρέκο (κοντά στην Αμμόχωστο), από όπου είχε εισέλθει αρχικώς στην κυπριακή ΑΟΖ. Παραμένει πάντως αβέβαιο κατά πόσον το σκάφος θα επιχειρήσει τώρα να ποντίσει καλώδια, για να πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς και το ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Επίσης, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε «όλες τις χώρες να απέχουν από στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή», περιγράφοντας τις ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ ως «βήματα που δεν συνέβαλαν στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο κ. Ναμί είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τηρεί σιγή για την αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε, θα συνεχίσει τις εκκλήσεις της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι «η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να δίνει το μήνυμα στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση" ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση και η κυρίαρχη δύναμη στο νησί και πως μπορεί να κάτι ό,τι θέλει, εξυπηρετώντας και ενθαρρύνοντας την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Οι γεωτρήσεις

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Γιώργος Λακκοτρύπης σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου από τις τουρκικές προκλήσεις και η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της γεώτρησης στο οικόπεδο 9. Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορές για την κατάσταση και τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται παράνομα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημείωσε, τέλος, ότι τον Δεκέμβριο του 2014 το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση σε ένα από τα δυνητικά κοιτάσματα στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωτρήσεις
Εξωτερική πολιτική
ΑΟΖ
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Γεωλογία
Κύπρος
Κύριο θέμα
Προκαλεί, παρά τις προειδοποιήσεις