Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Ρίχνουν σκιές στη «Διαύγεια»

Η «Διαύγεια» μπήκε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρει το βάρος της... πατρότητας «αμαρτωλής» τροπολογίας, η οποία, σύμφωνα μάλιστα με δήλωση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου, «θέτει εν αμφιβόλω το πρόγραμμα «Διαύγεια»».

Το περιστατικό που απέδειξε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μέσα στους κόλπους της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μαρτυρά ταυτόχρονα την απόσταση που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, όσο κι αν η τελευταία έκανε φιλότιμες προσπάθειες να «δείξει» ως ένοχο τον κ. Χαρδούβελη και το υπουργείο Οικονομικών.

«Από λάθος»

Ολα άρχισαν όταν σε παράγραφο τροπολογίας που προστέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά συνυπέγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το νομοσχέδιο ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε τον τίτλο «Ανοιχτά Δεδομένα», στην ουσία καταργούνταν η «Διαύγεια». Αυτό οδήγησε την κ. Χριστοφιλοπούλου σε πλείστες αντιδράσεις, κυριότερη της οποίας ήταν να ζητήσει την απόσυρση της παραγράφου στη συγκεκριμένη τροπολογία. Η κ. Χριστοφιλοπούλου μάλιστα δεν μάσησε τα λόγια της και υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή:

«Παρεισέφρησε από λάθος παράγραφος σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία έθετε με τη διατύπωσή της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα "Διαύγεια" για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας δεν προωθεί το πρόγραμμα "Διαύγεια", κάτι που εμάς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Για το λόγο αυτό θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας».

Οσο κι αν στη συνέχεια η υφυπουργός επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, κοινοβουλευτικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ότι η τροπολογία αφενός έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και αφετέρου έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που υφυπουργός φαίνεται να διαφοροποιείται από τον «προϊστάμενό» της στο υπουργείο Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχουν ήδη κονταροχτυπηθεί για το ενιαίο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων και τις συνεννοήσεις που έγιναν με την τρόικα.

Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή κατήγγειλε ότι «η δημόσια διοίκηση πολλές φορές και με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθεί να λειτουργεί ως ένα κλειστό σύστημα» και ότι από τις 6 Δεκεμβρίου 2013 είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε μια στοιχειώδη εγρήγορση των υπηρεσιών του και διασύνδεση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών με το πρόγραμμα «Διαύγεια». «Και τότε κανένας δήμος, κανένα υπουργείο, καμία περιφέρεια δεν θα ξεχνούσε να αναρτήσει στη "Διαύγεια" τις αποφάσεις και να μην μπορεί να εκτελέσει πληρωμές» κατέληξε η υφυπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαύγεια
Συνεργασίες/Προγραμματα
Κυβέρνηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης