Έντυπη Έκδοση

Κ. Μητσοτάκης: Ηξεραν οι δήμαρχοι τις παρανομίες στους δήμους

Ακόμη ένα επεισόδιο της προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Μητρόπουλου διαδραματίστηκε χθες στη Βουλή, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει από το Δημόσιο όσους εντοπίζονται να έχουν μετατραπεί παράνομα οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσε πόρισμα του ΑΣΕΠ που αφορά τους Δήμους Δραπετσώνας και Κερατσινίου. Τα συμπεράσματά του, ανέφερε με νόημα, αποτελούν «κόλαφο» για όσους αντιτίθενται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθούν και να υποστούν τις συνέπειες όσοι παρανόμησαν.

Κατά Μητρόπουλου

Σημειώνεται ότι κύριος εκφραστής της ρητορικής κατά του κυβερνητικού εγχειρήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο βουλευτής έχει μιλήσει κατ' επανάληψη για «μνημονιακή σκληρότητα» εις βάρος των υπαλλήλων αυτών, ενώ αναφερόμενος στις υποθέσεις τους έχει κάνει λόγο για «τυπικά αδικήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε αρχικά ότι οι παρανομίες ήταν εις γνώσιν όχι μόνο των υπαλλήλων αυτών, αλλά και των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων. Αποκάλυψε δε στη συνέχεια (καταθέτοντας και τα σχετικά πρακτικά) ότι ο κ. Μητρόπουλος είχε αποφανθεί σε σχετικό ερώτημα του δημάρχου Δραπετσώνας (δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή) ότι ουδείς εκ των υπαλλήλων πληροί τις προϋποθέσεις του Π.Δ., βάσει του οποίου συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονταν σε αορίστου.

Ο υπουργός ανέγνωσε μάλιστα μαρτυρία υπαλλήλου η οποία εμφανίζεται να λέει τα εξής: «Σε συνάντηση που είχαμε το απόγευμα με το δήμαρχο και τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Μητρόπουλο, δίνοντας τις συμβάσεις μου όπως έχουν καταγραφεί στην αίτηση, μου είπε εν ψυχρώ ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Π.Δ.».

Τα όσα είπε ο υπουργός προκάλεσαν αναστάτωση στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ηταν κόσμος φτωχός», ακούστηκε να φωνάζει εκτός μικροφώνου βουλευτής του κόμματος, στον οποίο απάντησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «η ζημία για τον Ελληνα φορολογούμενο μόνο από το συγκεκριμένο δήμο άγγιξε τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ».

Οι «μολοτοφόροι»

«Και άλλοι είναι φουκαράδες και άνεργοι. Αυτή είναι η Αριστερά της ισότητας; Αυτή είναι η Αριστερά των ίσων ευκαιριών;» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Από τη μια αφήνετε τους τραμπούκους να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο -διευκρίνισε ότι δεν υπονοεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- και από την άλλη σιγοντάρετε εκείνους τους δημάρχους που δεν επιτρέπουν τον έλεγχο στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης».

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητεί τον λόγο επί προσωπικού, διότι ο κ. Μητσοτάκης τής χρέωσε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι υπερασπίζεται νομικά τους μολοτοφόρους, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης έριξε νέο λάδι στη φωτιά ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία να επέμβει στις υπό κατάληψη σχολές.

Απαντώντας ο κ. Μητρόπουλος αντέτεινε ότι ποτέ δεν είχε πει στους υπαλλήλους ότι είναι παράνομοι, αλλά πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που εδώ και 600 χρόνια κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης σε κατακτητές, οι οποίοι αξιώνουν να γίνουν 150.000 απολύσεις. «Αυτοί οι άνθρωποι, μεταξύ τους και ανάπηροι, εργάζονταν στο δήμο 10 χρόνια, δεν μπορούμε να τους βάζουμε μοιρογνωμόνιο και να τους πετάμε από το Δημόσιο. Ούτε στο Δημόσιο δεν γίνονται αυτά», δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρόθεσή της είναι να ζητήσει αναδρομικά συντάξεις και μισθούς των εργαζόμενων αυτών.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας τον αν έχει τα κότσια να αποδείξει τα όσα της καταλογίζει περί νομικής εκπροσώπησης των «μολοτοφόρων». Είπε επίσης ότι την ώρα που ελέγχονται οι συμβάσεις υπαλλήλων δήμων αποκρύπτεται λόγω εκλεκτικών συγγενειών υπεξαίρεση στο Δήμο Γαύδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΑΣΕΠ
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης