Έντυπη Έκδοση

ΟΑΣΕ: Το Κίεβο, βασικός υπαίτιος της μη εφαρμογής της εκεχειρίας

Από τις 75 καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν οι 15 από τους παρατηρητές και για 13 από αυτές υπεύθυνος ήταν ο ουκρανικός στρατός

Το Κίεβο δείχνει ως βασικό υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας του Μινσκ ο ΟΑΣΕ. Οπως αναφέρεται στην επίσημη έκθεσή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού, από τις 75 καταγγελίες περί καταπάτησης της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, οι 15 από αυτές επιβεβαιώθηκαν από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Για τις 13 από αυτές, σύμφωνα πάντα με τον ΟΑΣΕ, την ευθύνη είχε ο ουκρανικός στρατός και για τις άλλες δύο, οι ρωσόφωνοι αντάρτες.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία αποτυπώνει το πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, δεν αναφέρεται η χρονική περίοδος κατά την οποία παραβιάστηκε η εκεχειρία.

Με το θόρυβο από τις καταγγελίες των ρωσόφωνων ανταρτών για ανακάλυψη ομαδικών τάφων στο Ντονέτσκ και για βιασμούς γυναικών -εγκλήματα που, όπως υποστηρίζουν, διαπράχθηκαν την περίοδο που τον έλεγχο της πόλης είχε ο ουκρανικός στρατός- να μην έχει κοπάσει, ανάλογες καταγγελίες φτάνουν και από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», οι κάτοικοι του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας, η οποία βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ουκρανικού στρατού, έχουν φτάσει στα όριά τους, με το δημοσίευμα να προβλέπει πως η εξέγερσή τους δεν θα αργήσει να έλθει. Αιτία, οι καθημερινές και αναίτιες επιθέσεις-πογκρόμ, βιασμοί, ακόμα και δολοφονίες από Ουκρανούς στρατιώτες και ένοπλους παρακρατικούς εις βάρος άοπλων και άμαχων πολιτών.

«Οι βιασμοί»

Η «Ε» επικοινώνησε με τη Μαριούπολη, προκειμένου να διασταυρώσει το παραπάνω ρεπορτάζ. Για τις δολοφονίες, οι έγκυρες πηγές μας δεν μπόρεσαν να τις επιβεβαιώσουν, ωστόσο όπως μας είπαν με πάσα σιγουριά: «οι βιασμοί αποτελούν κοινό μυστικό στην πόλη». Την ίδια στιγμή ουδείς από τη Μαριούπολη μπορεί να εξηγήσει γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια μάχη, οι ένοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες φροντίζουν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους σχεδόν παντού. Στους δρόμους, στις τράπεζες, ακόμα και στα σουπερμάρκετ.

Εν τω μεταξύ και με το χειμώνα, σύμφωνα με τους Ρώσους μετεωρολόγους, να προμηνύεται σε Ρωσία και Ουκρανία ο ψυχρότερος της τελευταίας δεκαετίας, το ζήτημα της διαφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, για το φυσικό αέριο, παρέμεινε ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στην προσεχή συνάντηση, στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί λύση, ωστόσο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε εξαιρετικά επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα μεταφέρει την πολιτική σύγκρουση και στον ενεργειακό τομέα. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε πως μέχρι την Παρασκευή όλα τα σπίτια στην Ουκρανία θα έχουν θερμανθεί, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο που είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΤΣΟΥΚΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
ΟΑΣΕ
Ρωσία