Έντυπη Έκδοση

«ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.», ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ενοχλημένος ο Ερντογάν για την από αέρος βοήθεια

Οι ανακοινώσεις για τα σκληρά πλήγματα που δέχονται θέσεις του Ισλαμικού Κράτους από Κούρδους μαχητές, τον ιρακινό στρατό και τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού επισκιάζονται από τις καταγγελίες ότι μέρος αμερικανικών στρατιωτικών εφοδίων που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα για τους Κούρδους στο Κομπάνι έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι μάχες συνεχίζονται στο Κομπάνι, καθώς οι Κούρδοι θέλουν να κρατήσουν το προπύργιό τους, ενώ οι τζιχαντιστές επιθυμούν να ελέγχουν τα σύνορα με την Τουρκία... Οι μάχες συνεχίζονται στο Κομπάνι, καθώς οι Κούρδοι θέλουν να κρατήσουν το προπύργιό τους, ενώ οι τζιχαντιστές επιθυμούν να ελέγχουν τα σύνορα με την Τουρκία... Την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε την αποστολή μέσω της Τουρκίας κουρδικών δυνάμεων- Πεσμεργκά στο Κομπάνι. «Η πρώτη φάση της ανάπτυξης των Πεσμεργκά στο Κομπάνι θα περιλαμβάνει μια ομάδα 200 Πεσμεργκά με βαρύ οπλισμό», ανέφερε το κόμμα Γκόραν (Αλλαγή) στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Λάθος» χαρακτήρισε την αποστολή από αέρος εκ μέρους των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος από τα όπλα που έριξαν τα C-130 κατασχέθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά έχουν πέσει επίσης στα χέρια του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία και συνεργάζεται με το ΡΚΚ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών προμηθειών έχει φτάσει στις κουρδικές δυνάμεις παρά τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και δείχνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτος να κρατούν κιβώτια με οπλισμό. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι, ανέφερε πάντως ότι ειδικοί αναλύουν το βίντεο και προσπαθούν να καθορίσουν εάν κάποια από τα κιβώτια της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Στα πολλαπλά μέτωπα των συγκρούσεων, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ σε αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ συμμετείχαν και άλλα κράτη του διεθνούς συνασπισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης (CentCom) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων μέσα στις προηγούμενες 48 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 μαχητές του Ι.Κ., ενώ δυνάμεις του οπισθοχωρούν από το φράγμα της Μοσούλης, από θέσεις του διυλιστηρίου Μπάιτζι και της Φαλούτζα.

Την ίδια ώρα η Δαμασκός δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη στους Κούρδους που προασπίζονται το Κομπάνι. Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ-Ζόχμπι δήλωσε πως με την έναρξη της μάχης στο Κομπάνι, η κυβέρνησή του δεν δίστασε να αναλάβει τον στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του ρόλο, καθώς η πόλη είναι γη της Συρίας και οι κάτοικοί της είναι Σύροι.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η εκστρατεία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γεζίντι του Ιράκ χαρακτηρίζεται εκ νέου ως απόπειρα γενοκτονίας, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με ομάδες προσφύγων στο Ερμπίλ και στη Βαγδάτη.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, CNN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία