Έντυπη Έκδοση

«Πέντε Βρετανοί την εβδομάδα φεύγουν για να ενταχθούν στο Ι.Κ.»

Δηλώσεις του αρχηγού της βρετανικής αστυνομίας

Η συνεχής προσχώρηση στο Ισλαμικό Κράτος πολιτών δυτικών κρατών, που γεννήθηκαν σε μουσουλμανικές οικογένειες ή ασπάστηκαν το Ισλάμ σε μεγαλύτερη ηλικία, κλονίζει τη διεθνή κοινότητα, που βλέπει τουλάχιστον πέντε Βρετανούς την εβδομάδα να εντάσσονται στο Ι.Κ., τη στιγμή που Αμερικανοί και Αυστραλοί εγκαταλείπουν το σχολείο και το πανεπιστήμιο για να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και πολίτες βαλκανικών χωρών.

«Τουλάχιστον πέντε» Βρετανοί αναχωρούν «κάθε εβδομάδα» για το Ιράκ ή τη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας Μπέρναρντ Χόγκαν-Χόου, υποστηρίζοντας ότι ήδη περισσότεροι από 500 Βρετανοί βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία.

Σε παράλληλες εξελίξεις, χθες οι βρετανικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν μια 25χρονη στο Μπεντφορντσάιρ στο βόρειο Λονδίνο με τις κατηγορίες σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών, που συνδέονται με τον εμφύλιο στη Συρία. Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς συλλήψεων εδώ και αρκετές εβδομάδες εν μέσω προειδοποιήσεων για την ύπαρξη αυξανόμενης απειλής από ένοπλους ισλαμιστές. Ο Μαρκ Ρόουλεϊ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Σκότλαντ Γιάρντ, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει προβεί σε 218 συλλήψεις μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά και ότι οι άνδρες της πραγματοποιούν έρευνες με «τόσο ταχείς» ρυθμούς που δεν έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια.

Στα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στα Βαλκάνια η συμμετοχή πολιτών από τις χώρες της περιοχής σε μάχες στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου. Σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, ο Ντούσκο Μάρκοβιτς ζητεί άμεση λύση από τη διεθνή κοινότητα ώστε το πρόβλημα «να εξουδετερωθεί». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει πάνω απ' όλα να βρει μία ευφυή απάντηση. Πρέπει να είμαστε εξυπνότεροι από τους εξτρεμιστές και δεν αναφέρομαι μόνο στη στρατιωτική πτυχή», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου, εξηγώντας ότι η υιοθέτηση νόμων, όπως για παράδειγμα αυτοί που τιμωρούν πολίτες του Μαυροβουνίου που συμμετέχουν σε συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, αλλά και εκείνους που οργανώνουν την αναχώρησή τους για τις περιοχές αυτές, δεν επαρκούν. «Πρέπει να εγγυηθούμε ισχυρό θεσμικό πλαίσιο στο υγιές κομμάτι της ισλαμικής κοινότητας στα Βαλκάνια για να εμποδίσουμε τη δημιουργία χώρου για τον εξτρεμισμό. Η δράση δεν μπορεί να είναι μόνο νομοθετική, αλλά και πολιτική», εκτίμησε ο Μάρκοβιτς.

Εν τω μεταξύ στη Φρανκφούρτη εντοπίστηκαν, τέθηκαν υπό κράτηση και στη συνέχεια εστάλησαν πίσω στις ΗΠΑ, τρεις Αμερικανίδες έφηβες, που είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη εβδομάδα με στόχο να φθάσουν μέσω της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στο Ι.Κ. Επρόκειτο για δύο αδερφές σομαλικής καταγωγής 15 και 17 ετών, και για μία 16χρονη φίλη τους σουδανικής καταγωγής, που ζούσαν στο Κολοράντο. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τα κορίτσια «εξαφανίστηκαν» την περασμένη Παρασκευή φεύγοντας από τα σπίτια τους για το σχολείο και είχαν μαζί τους τουλάχιστον 2.000 δολάρια.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις
Βρετανία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές