Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

Βερολίνο: Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Τελευταία ενημέρωση:

Στο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αναφέρθηκε εκ νέου η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και το Βερολίνο στο ίδιο κλίμα.

Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)» Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του «Barbaros», με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς «1», «2», «3» «τα σημεία όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ. Φιλελεύθερος)» "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης" συμπλήρωσε η Μαρί Χαρφ.

Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι και συμπλήρωσε: "Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών".

«Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (ενν. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Αυτό δήλωσε στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας ακόμη λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί».
Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Έκκληση ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην ΑΟΖ»