Έντυπη Έκδοση

Δύο εμβόλια και μία θεραπεία δοκιμάζονται κατά του Εμπολα

Τη δοκιμή δύο εμβολίων κατά του Εμπολα στη Δυτική Αφρική μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά και μια θεραπεία με αντισώματα από όσους μολύνθηκαν αλλά νίκησαν τον ιό (η οποία θα είναι έτοιμη μέσα σε δύο εβδομάδες), ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ νεαροί πολίτες στη Σιέρα Λεόνε φώναζαν «όχι άλλο Εμπολα» ύστερα από ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη Κοΐντου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες δύο άτομα σκοτώθηκαν, ξέσπασαν στη Σιέρα Λεόνε την Τρίτη, όταν μια ομάδα νεαρών διαφώνησε με τη λήψη αίματος από μια γυναίκα 90 ετών, τη μητέρα ενός τοπικού φυλάρχου.

Ο γιος της, Αντάμου Εζα, με τη βοήθεια των φίλων του απέτρεψε τους νοσηλευτές, καθώς ισχυριζόταν ότι η ηλικιωμένη δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Εκείνοι τότε κάλεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας για να απομακρύνουν τους νέους. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ομάδες νεαρών εξαπέλυσαν επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ άλλων και σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, φωνάζοντας «Οχι άλλο Εμπολα!»

Οι Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία για λίγες ώρες και στάλθηκαν ενισχύσεις από τη γειτονική Κενέμα. «Η ένταση είναι ακόμη αισθητή, όμως από το πρωί σήμερα επικρατεί ηρεμία στην πόλη. Η αστυνομία ελέγχει την κατάσταση» ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου του Κοΐντου είπαν ότι η 90xρoνη πέθανε τελικά την Τρίτη και ότι έπασχε από υπέρταση. Ο γιος της καταζητείται από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ελπίζει ότι θα έχει παρασκευάσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του Εμπολα μέχρι το τέλος του έτους και επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή της.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Εμπολα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΤΗΕ GUARDIAN, REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Για το ίδιο θέμα
Ε.Ε: 24,4 εκ. ευρώ σε έρευνες για την καταπολέμηση του Έμπολα