Έντυπη Έκδοση

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΝΕΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Με... σος λιτότητας η Επιτροπή Γιουνκέρ

Λίγοι είπαν την ωμή αλήθεια, αλλά οι πολλοί έκαναν πως δεν την κατάλαβαν χθες, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, όπου έγινε η συζήτηση και ψηφοφορία για την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως την παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τους νέους επιτρόπους Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τους νέους επιτρόπους Ετσι, στο πλαίσιο μιας προσυμφωνημένης συναίνεσης, οι ευρωβουλευτές των μεγάλων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) συνέβαλαν, με την ψήφο τους, στο να εκλεγεί η Επιτροπή Γιουνκέρ με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές.

Το γεγονός κατήγγειλε, ενώπιον της Ολομέλειας, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης που, μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, αποκάλυψε (χωρίς να κατονομάσει) ότι ορισμένοι από τους επιτρόπους της νέας Κομισιόν έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα με τα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει και ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προϊόν μυστικής συμφωνίας και συναίνεσης μεταξύ των Ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων. Τη νέα Επιτροπή καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές των Ομάδων των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς, ενώ οι ευρωβουλευτές των Ευρωπαίων συντηρητικών-μεταρρυθμιστών δήλωσαν αποχή.

«Ευελιξία»

Επί της ουσίας, ο Γιουνκέρ, στην εισαγωγική του ομιλία, υπεραμύνθηκε της συνέχισης μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη αλλά με μεγαλύτερη... ευελιξία (sic) και υποσχέθηκε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσει στην Ευρωβουλή ένα επενδυτικό πακέτο 300 δισ. ευρώ, για τόνωση των επενδύσεων -μέσω της ευαισθητοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας- και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ενώ, όμως, ήταν προγραμματισμένο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να κάνει χρήση της δευτερολογίας του, για να απαντήσει στις ευθείες αναφορές-καταγγελίες ευρωβουλευτών ότι από τα 45 λεπτά της ομιλίας του αφιέρωσε μόνον... ενάμισι λεπτό για το πώς θ' αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα ανεργία στην Ευρώπη, χωρίς να παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οπως επίσης απέφυγε ν' απαντήσει στο ερώτημα ευρωβουλευτών της Ομάδας των Πρασίνων, για το από πού θα βρεθούν αυτά τα 300 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Ευρώπη, ενώ απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει το καταγγελθέν, ότι αυτή τη στιγμή το έλλειμμα στον τομέα χρηματοδότησης των επενδύσεων στην Ευρώπη αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ και κατά συνέπεια τα 300 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Γιουνκέρ αποτελούν σταγόνα στον... ωκεανό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν