Έντυπη Έκδοση

Το κλειδί του Βελιγραδίου ζήτησε ο Ράμα

Από Συμπληγάδες πρόκειται να περάσει η ιστορική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο Βελιγράδι, η οποία αναβλήθηκε ήδη μια φορά για τις 10 Νοεμβρίου, μετά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα των δύο εθνικών ομάδων.

Κι ενώ οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, ο Ράμα απέστειλε στις σερβικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτικα», σχέδιο επίσκεψης στο οποίο αναφέρει πως θα πρέπει να του δοθεί συμβολικά το κλειδί της πόλης του Βελιγραδίου από το δήμαρχο Σίνισα Μάλι. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες της περιοχής δεν έχει αποστείλει σχέδιο επίσκεψης χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση.

Η απαίτηση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού, σε μια δύσκολη συγκυριακά περίοδο για τις δύο χώρες, που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το εχθρικό παρελθόν με την ιστορική αυτή επίσκεψη ύστερα από 70 χρόνια, έχει προκαλέσει ερωτηματικά. Η εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι», υποστήριξε χθες ότι «το πρωτόκολλο της επίσκεψης Ράμα δεν έχει καθοριστεί», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πάντως, υποστήριξε ότι η επίσκεψη Ράμα θα είναι «καλή και εποικοδομητική», υπογραμμίζοντας ότι «τα σερβικά συμφέροντα προστατεύονται από την απόφαση αναβολής της επίσκεψης του Εντι Ράμα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού.

Οσο για την πληροφορία της «Πολίτικα», ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός σχεδιάζει δημόσια επίσκεψη στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, μια περιοχή με έντονη αλβανική παρουσία, ο Σέρβος πρωθυπουργός το διέψευσε λέγοντας ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από την αλβανική αντιπροσωπεία.

Ο πρέσβης της Αλβανίας στο Βελιγράδι, πάντως, δήλωσε πως «δεν υπάρχει λεπτομερές σχέδιο για την επίσκεψη του Εντι Ράμα, αλλά θα ήθελε να επισκεφθεί το Πρέσεβο μετά το Βελιγράδι».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βία
Αλβανία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Σερβία