Έντυπη Έκδοση

Υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη τάσσονται οι Βρετανοί με 56%

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη φαίνεται ότι είναι πρώτη φορά οι Βρετανοί από το 1991, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη, παρά την αυξημένη δημοτικότητα του αντιευρωπαϊκού- αντιμεταναστευτικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αυτό αποδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας IpsosMori, σύμφωνα με την οποία το 56% των Βρετανών τάσσονται, πρώτη φορά από το 1991, υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, από 44% που ήταν το 2012. Την περαιτέρω απομάκρυνσή της από την Ευρώπη προσδοκά το 36% των ψηφοφόρων, από 48% που ήταν πριν από δύο χρόνια, ενώ ένα 8% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οσο για τη μελλοντική σχέση που θα μπορούσε να έχει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, το 34% επιθυμεί η Βρετανία να είναι μέλος μιας οικονομικής κοινότητας χωρίς πολιτικούς δεσμούς, 29% προτιμά η σχέση των δύο πλευρών να παραμείνει ως έχει, ενώ το 17% θέλει την πλήρη απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρώπη και το 14% προσβλέπει σε μια πιο στενή οικονομική και πολιτική σχέση της Βρετανίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Βρετανοί στην Ευρώπη, σε μια εποχή που η συζήτηση αυτή είχε πραγματικά ανάψει εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του 2015, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ε.Ε. από το 2011.

Οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Ευρώπης σε ποσοστό 82% είναι οι ψηφοφόροι του κόμματος των Φιλελευθέρων με τους Εργατικούς να ακολουθούν με 73%, τους συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον με 51% και τους ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ με 11%(!).

Κι ενώ οι Βρετανοί φαίνεται να αλλάζουν στάση ως προς την Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με αιχμή την ανάπτυξη στις χώρες-μέλη, με τη Γαλλία και την Ιταλία να ζητούν ειδική μεταχείριση.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται "μόνο" στις πολιτικές λιτότητας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

(Πηγή: Independent)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση