Έντυπη Έκδοση

Πολυχώρος τέχνης, το σπίτι του Μ. Χατζιδάκι

Σαν σήμερα, στο σπίτι αυτό της παλιάς Ξάνθης γεννήθηκε, το 1925, ο Μάνος Χατζιδάκις. Για να τιμήσει την επέτειο, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γ. Παυλίδης επισκέφθηκε χθες το σπίτι αυτό, που ανακαινίστηκε πλήρως και είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως πολυχώρος τέχνης και σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις».

Το τριώροφο κτήριο, γνωστό στην πόλη ως «Οικία Χατζιδάκι», έχει αναστηλωθεί και αναπαλαιωθεί πλήρως μετά τις εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Εχει αποκατασταθεί ο ζωγραφικός διάκοσμος, έχει εξοπλιστεί με μουσικά όργανα και απομένει η μεγαφωνική του εγκατάσταση και τα έπιπλα που «ταξιδεύουν» για την Ξάνθη.

Ο Γ. Παυλίδης τόνισε ότι για τον ίδιο ήταν ένα μεγάλο όνειρο που ξεκίνησε το 2000, όταν αντιλήφθηκε την κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ιστορικό κτήριο της Παλιάς Πόλης, όπου γεννήθηκε ο μεγάλος συνθέτης, ο οποίος παρέμεινε δημότης Ξάνθης μέχρι το θάνατό του.

Ως προς το φορέα που θα λειτουργήσει, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί έναν πολυχώρο «δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας», αλλά ένα χώρο που θα είναι αυτοδύναμος και θα συντηρείται. Οπως είπε, η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας θα εγκαταστήσει παράρτημά της στο κτήριο και θα το διαχειρίζεται, ενδεχομένως και με επιμέρους εκμισθώσεις, και το περιέγραψε ως «μια δομή που θα το καταστήσει στολίδι και κτήμα της κοινωνίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Πρόσωπα
Τέχνη/Πολιτισμός
Μακεδονία και Θράκη