Έντυπη Έκδοση

Το «αδέσποτο έργο» του Γ. Βέλτσου

«Η «Αυτοκρατορία (Ι Have your Data)», το «αδέσποτο έργο» του, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Γιώργος Βέλτσος, βρίσκει τον ιδανικό του χώρο σε ένα αρχιτεκτονικό έργο του Αράτα Ισοζάκι.

Ενα χώρο από γυαλί, μπετόν και μέταλλο. Το φουαγέ του δεύτερου κτηρίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), όπου θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2015 σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του ΚΘΒΕ με τον ΟΜΜΘ.

Πρόκειται για ένα έργο που μιλά για την εξουσία, τη βαρβαρότητα, την παρακμή της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού. «Η "Αυτοκρατορία" δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που ζούμε. Η εξουσία από την Ουάσιγκτον ώς τη Βαβυλώνα», δήλωσε χθες ο Γ. Βέλτσος. Και πρόσθεσε: «Η συνθήκη των κειμένων μου δεν είναι τόσο η εννόηση όσο η παρανόηση. Είναι τεστ νοημοσύνης. Σημασία έχει το μέτρο της παρανόησης ενός κειμένου». Και αποσύρθηκε από το κείμενό του για να το παραδώσει στο σκηνοθέτη, Μ. Μαρμαρινό. «Ο συγγραφέας είναι η αρχή της λιτότητας του νοήματος. Ρόλος του συγγραφέα είναι η όσο πιο γρήγορη απόσυρσή του από το κείμενο που γράφει», είπε ο Γ. Βέλτσος. Ενώ «ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι πλέον να βρει όχι τι τον ενώνει αλλά τι τον χωρίζει από το κείμενο».

Ετσι, ο Μ. Μαρμαρινός βρέθηκε μπροστά σε ένα κείμενο από αυτά που «υποχρεώνεσαι να μιλήσεις σε μια γλώσσα που δεν τη γνωρίζεις», όπως είπε. Επικίνδυνο, καθώς «μπορεί και να σκοτωθείς, αλλά αυτό είναι σύμφυτο με τη δημιουργία», διευκρίνισε.

Κοινός τόπος συγγραφέα και σκηνοθέτη αποδείχθηκε το ΚΘΒΕ. «Αν η πρόταση ερχόταν από το Εθνικό, δεν θα το έκανα. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί», είπε ο Μ. Μαρμαρινός. «Δεν θα το έκανε γιατί δεν θα το είχε», πρόσθεσε με νόημα ο Γ. Βέλτσος.

Η παρουσίαση του έργου από το ΚΘΒΕ εντάσσεται στην προσπάθεια έρευνας του ΚΘΒΕ. «Χρέος του ΚΘΒΕ είναι να γίνει πυρήνας αναρχίας, με μπόλικη δόση έρευνας και πρωτοπορίας», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Γιάννης Βούρος. Ενώ ο συνθέτης, πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, αναφερόμενος στο χώρο που θα φιλοξενήσει την παράσταση, δήλωσε ότι «ο χώρος επιζητά να χρησιμοποιηθεί με εναλλακτικούς τρόπους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά