Έντυπη Έκδοση

27Ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Μεταφυσικά φιλμ και ιδιόμορφες κωμωδίες

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τσεχική εκδοχή από «Τα φτερά του έρωτα» του Βιμ Βέντερς. Το φιλμ «Angels» (8 μ.μ. «Αστυ») της Alice Nellis, που προβάλλεται απόψε στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα, πραγματεύεται έννοιες όπως η ανθρώπινη μοίρα και η ατομική ευθύνη, μέσα από ένα παιγνιώδες σενάριο, έμπλεο φαντασίας

. Μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση από την Τσεχία, που κατά τη διάρκεια της 15άχρονης καριέρας της έχει καταφέρει να κατακτήσει σημαντικά διεθνή αλλά και εγχώρια βραβεία και που ουσιαστικά μας συστήνεται πρώτη φορά από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Στην υπόθεση του έργου οι ζωές μιας ομάδας ανθρώπων παρατηρούνται από αγγελικά πλάσματα, που παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, αποπειρώνται να ωθήσουν τις καταστάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μεταφυσικό είναι το περιεχόμενο και του δεύτερου αποψινού φιλμ στο διαγωνιστικό τμήμα του Πανοράματος, με τις σχέσεις ωστόσο μεταξύ ζωντανών και νεκρών να αντιστρέφονται. Ειδικότερα στο «Afterlife» (10 μ.μ. «Αστυ») του Ούγγρου Virag Zomboracz, ένας νευρωτικός νέος, ο Μόζες, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Οταν ο τελευταίος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, ο απογοητευμένος γιος βλέπει το φάντασμά του και αποπειράται ακόμη μία φορά να συμφιλιωθεί μαζί του. Με εικόνες ρεαλισμού ο σκηνοθέτης επιτυγχάνει να αποφορτίσει τον παραλογισμό της υπόθεσης και να δημιουργήσει αμφισημίες αναφορικά με το δίπολο πραγματικότητας και φαντασίας, σε ένα φιλμ με έντονους δραματικούς τόνους.

Στις υπόλοιπες θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα στο αφιέρωμα στον Ελία Σουλεϊμάν θα προβληθεί η ταινία «Θεϊκή παρέμβαση» (6.15 μ.μ. «Αστυ»), όπου η σχέση πατέρα και γιου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της υπόθεσης. Μια ιδιόμορφη κωμωδία γύρω από τη ζωή στα κατεχόμενα στη Μέση Ανατολή, όπου πίσω από το γέλιο κρύβεται οργή και απελπισία. Ενα φιλμ που απέσπασε το 2002 το ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών και το βραβείο διεθνούς ένωσης κριτικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος