Ηλεκτρονική Έκδοση

Ήρθη ο αποκλεισμός στο κέντρο της Οτάβα

«Δεν εκφοβιζόμαστε» διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Καναδά

Το μήνυμα ότι ο Καναδάς δεν θα δεχθεί εκφοβισμούς έστειλε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ με διάγγελμά του λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που στοίχισε τη ζωή σε ένα στρατιώτη και το δράστη και η οποία εμμέσως αποδίδεται στην απόφαση της κυβέρνησης να συνδράμει τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων» συμπλήρωσε ο καναδός πρωθυπουργός.

φωτ.ΑΜΠΕ φωτ.ΑΜΠΕ Όπως είπε ο Στίβεν Χάρπερ, είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που πραγματοποιείται μία βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στο έδαφος της χώρας (προηγήθηκε η δολοφονία στρατιώτη τη Δευτέρα στο Κεμπέκ) και τόνισε ότι ο Καναδάς δεν έχει ασυλία από αυτού του τύπου τις επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας της χώρας και των θεσμών διακυβέρνησής της αποτελούν επιθέσεις εναντίον του Καναδά ενώ εξέφρασε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου στρατιώτη στην Οτάβα αλλά και του στρατιώτη από την επίθεση της Δευτέρας στο Σεν Ζαν Σιρ Ρισελιέ που υπέκυψε στα τραύματά του.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η καναδική Αστυνομία, ο επικεφαλής της Αστυνομίας Οτάβας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των καναδικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι αυτή την στιγμή και δεν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό και την ταυτότητα των υπόπτων, καθώς και την εξέλιξη των γεγονότων λόγω των εν εξελίξει επιχειρήσεων.

Είπε ότι στις 9:52 το τηλεφωνικό κέντρο 911 της Αστυνομίας δέχθηκε κλήσεις σχετικά με πυροβολισμούς στο μνημείο των Πεσόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε, το θάνατο του στρατιώτη που βρισκόταν εκεί. Επιπλέον ανέφερε ότι ο ύποπτος της επίθεσης είναι επίσης πλέον νεκρός και παρότρυνε του πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της πρωτεύουσας το επόμενο διάστημα λόγω των εν εξελίξει γεγονότων.

Παράλληλα, ήρθη και ο αποκλεισμός του κέντρου της πρωτεύουσας που είχε επιβληθεί μετά από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στρέφονται προς τον Μικέλ Ζέα- Μπιμπού, πουι φέρεται ως ύποπτος για τους πυροβολισμούς γύρω από το κοινοβούλιο του Καναδά. Πρόκειται για καναδός πολίτης, που κατάγεται από το Κεμπέκ και έχει ασπαστεί το Ισλάμ σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινότητα, δεν υπήρξε κάποια αναφορά για την ύπαρξη έλληνα πολίτη στον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις. Η Ελληνική Πρεσβεία της Οτάβας παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμβουλεύει τους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της Καναδικής πρωτεύουσας όσο εξελίσσονται οι έρευνες και επιχειρήσεις της Καναδικής Αστυνομίας.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Καναδάς
Για το ίδιο θέμα
Καναδάς: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για σύνδεση της επίθεσης με το Ισλαμικό Κράτος