Έντυπη Έκδοση

Στο εδώλιο 13 σωφρονιστικοί για το θάνατο του Ιλία Καρέλι

Στην ακροαματική διαδικασία οδηγείται η υπόθεση με το βασανισμό μέχρι θανάτου του 42άχρονου Ιλία Καρέλι, μέσα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νιγρίτας Σερρών.

Υστερα από 6μηνη ανάκριση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών εξέδωσε βούλευμα, παραπέμποντας σε δίκη τον πρώην διευθυντή και τους 13 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών που ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμό του Αλβανού βαρυποινίτη, τον περασμένο Απρίλιο.

Θα δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, εκτός Σερρών, αλλά εντός της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται για «διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο ατόμου κατά συναυτουργία», ενώ ο διευθυντής των φυλακών θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το πλημμέλημα της «υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή». Επειδή δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής εις βάρος τους, το δικαστικό συμβούλιο απήλλαξε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που αρχικά κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση.

Παράλληλα, διέταξε την εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης για τους 6 προφυλακισμένους σωφρονιστικούς, σε αντίθεση με την πρόταση του εισαγγελέα, που ζήτησε να αντικατασταθεί η προφυλάκισή τους, με περιοριστικούς όρους. Οι δικαστές έκριναν ότι, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, αν αφεθούν ελεύθεροι, είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.

«Το βούλευμα είναι καλογραμμένο, εμπεριστατωμένο και εμπεριέχει αιτιολογημένη εισαγγελική πρόταση, αλλά επειδή υπάρχουν ζητήματα δικονομικών ακυροτήτων ενδεχομένως να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα και να καταθέσουμε έφεση κατά του βουλεύματος. Οχι για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για τις δικονομικές ακυρότητες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της προδικασίας» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά έναν από τους κατηγορούμενους δεσμοφύλακες της Νιγρίτας.

Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και μεταφέρθηκε στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης των Σερρών. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας, έτυχε «θερμής υποδοχής» από τους συναδέλφους του θύματος, ενώ παρέμεινε σε δωμάτιο αναμονής, χωρίς κάμερες, για περίπου 40 λεπτά της ώρας, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κελί του, ημίγυμνος και υποβασταζόμενος από δύο σωφρονιστικούς. Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Θεσσαλονίκη
Εισαγγελικές έρευνες