Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ

Ποινική δίωξη για την αόρατη «Σέχτα Επαναστατών»

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για την Αντιτρομοκρατική να ερευνήσει την υπόθεση της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», αν και μέσα σε τρεις ημέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μπόρεσε να εξετάσει τα στοιχεία και να ασκήσει ποινική δίωξη.

Το τρίτο χτύπημα, το οποίο ανέλαβε η οργάνωση, ήταν η δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα Το τρίτο χτύπημα, το οποίο ανέλαβε η οργάνωση, ήταν η δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα Η έρευνα της ΕΛΑΣ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και τα τέσσερα «χτυπήματα» που είχε αναλάβει με προκηρύξεις της η «Σέχτα», από το 2009 έως το 2010, εστάλησαν στην Εισαγγελία, όπου συσχετίστηκαν σε μία δικογραφία. Βέβαια, κανένας αυτουργός δεν έχει εντοπιστεί, αφήνοντας ερωτήματα για το τι ερευνούσε τόσο καιρό η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, μέσα σε τρεις ημέρες από τη διαβίβασή της, είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και αφορά στις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις:

* «συγκρότηση ομάδας από τρία ή περισσότερα πρόσωπα με δομημένη και διαρκή δράση που δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση εγκλημάτων τρομοκρατικής οργάνωσης (187Α ΠΚ)»,

* «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσα από κοινού»,

* «διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού»,

* «έκρηξη από πρόθεση κατ' εξακολούθηση τετελεσμένη από κοινού και σε απόπειρα, που μπορούσε απ' αυτές τις πράξεις να προκληθεί κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή»,

* «διακεκριμένη περίπτωση κατοχής, κατασκευής και χρήσης πυροβόλων όπλων, χειροβομβίδων και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων κατ' εξακολούθηση από κοινού από τρομοκρατική οργάνωση, με τρόπο, έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα, με σκοπό να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, να βλάψουν σοβαρά και να καταστρέψουν θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές» και

* «διακεκριμένη κλοπή από δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράξουν κλοπές ή ληστείες ως προπαρασκευαστική πράξη για τρομοκρατική οργάνωση».

Πλέον η δικογραφία αναμένεται να «χρεωθεί» σε ανακριτή, ενώ λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης δεν αποκλείεται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου την έρευνα να διενεργήσει εφέτης ειδικός ανακριτής.

Η «Σέχτα Επαναστατών», που δεν έχει αναλάβει καμία ενέργεια από το 2010, όταν ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του στην Ηλιούπολη, εμφανίστηκε πρώτη φορά ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου του 2009, σύμφωνα με την έρευνα, πραγματοποιεί ένοπλη επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού. Μέλη της εμφανίζονται να ανοίγουν πυρ και εξαφανίζονται με μοτοσικλέτα. Στο σύντομο κείμενό της, που βρέθηκε μέσα σε μια ανθοδέσμη στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέρει: «Στην πρώτη μας ενέργεια ως Σέχτα Επαναστατών, στοχοποιήσαμε την Αστυνομία. Τώρα είναι οι δικοί μας μαχόμενοι σχηματισμοί ενάντια στο μισθοφορικό στρατό του καθεστώτος», ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι ξεκινά «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, χρησιμοποιώντας την τακτική της μόνιμης απειλής».

Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2009, η οργάνωση ανοίγει πυρ στο χώρο στάθμευσης του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», στο Περιστέρι, ενώ σε προκήρυξη που ακολουθεί, προειδοποιεί απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους: «Ο καιρός που ήσασταν στο απυρόβλητο τελείωσε».

Το τρίτο χτύπημα, το οποίο ανέλαβε η οργάνωση, ήταν και το πρώτο δολοφονικό. Ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 2009, κοντά στο σπίτι της προστατευόμενης μάρτυρος για την υπόθεση του ΕΛΑ, Σοφίας Κυριακίδου, στα Κάτω Πατήσια. Ο 41χρονος αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, Νεκτάριος Σάββας, πυροβολείται από τουλάχιστον δύο όπλα 24 φορές.

Η «σιγή ασυρμάτου» έρχεται μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, τα ξημερώματα τις 19ης Ιουλίου του 2010. Ο δημοσιογράφος ανοίγει την εξώπορτα της πολυκατοικίας όπου διέμενε και δέχεται περίπου 20 σφαίρες, με τους δράστες να εξαφανίζονται. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να σταλεί η σχετική προκήρυξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τρομοκρατία
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Αντιτρομοκρατική
Δικαστικό ρεπορτάζ