Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΑΖΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ

Βαριές κατηγορίες στους «άρχοντες» της Ζαχάρως

Με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (παραβάσεις του 299 παρ.1, 381 παρ.1 383 ΠΚ, (απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και ηθικής αυτουργίας στα ανωτέρω) παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου την 1η Δεκεμβρίου 2014, ο πρώην αστυνομικός και έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος και ο τέως αντιδήμαρχός του Σπυρίδων Μπηλιώνης.

Ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος Ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος Το παράδοξο της υπόθεσης, που έχει να κάνει με την επιλεκτική και μαφιόζικη κατεδάφιση ορισμένων παραλιακών κτισμάτων στο Δήμο Ζαχάρως στις 8 Μάρτη 2010, είναι ότι με το 72/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας το θέμα παρ' ολίγον να τεθεί στο Αρχείο, καθώς οι δικαστές της Ηλείας απεφάνθησαν ότι δεν έπρεπε να αποδοθεί κατηγορία εις βάρος των δύο αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ζαχάρως. Ομως, με έφεση του εισαγγελέα Εφετών Πατρών, το Συμβούλιο Εφετών οδήγησε τελικά στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με βαρύτατες κατηγορίες τους δύο τοπικούς «άρχοντες».

Μαφιόζικοι τρόποι

Στις 8 Μάρτη του 2010, το έργο της καταστροφής των παραλιακών κατοικιών στη Ζαχάρω ολοκληρώνεται με την κατεδάφισή τους από μπουλντόζα! Αυτό πραγματοποιείται αφού πρώτα παραβιάζεται το κιβώτιο ασφαλειών της ΔΕΗ και διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Το παράδοξο της υπόθεσης, που έχει να κάνει με την επιλεκτική και μαφιόζικη κατεδάφιση ορισμένων παραλιακών κτισμάτων στο Δήμο Ζαχάρως, είναι ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας παρ' ολίγον να θέσει την υπόθεση στο Αρχείο Το παράδοξο της υπόθεσης, που έχει να κάνει με την επιλεκτική και μαφιόζικη κατεδάφιση ορισμένων παραλιακών κτισμάτων στο Δήμο Ζαχάρως, είναι ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας παρ' ολίγον να θέσει την υπόθεση στο Αρχείο Το γερανοφόρο όχημα γκρεμίζει τις κατοικίες αδιαφορώντας για το αν μέσα σε αυτές ήταν άνθρωποι. Ενας εξ αυτών, ο Ηρακλής Σπηλιόπουλος, άτομο με σοβαρά κινητικά προβλήματα, γλιτώνει την τελευταία στιγμή το θάνατο. Λίγο αργότερα, το όχημα χάθηκε στο σκοτάδι...

Σύμφωνα με το 46/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, ο τότε αντιδήμαρχος Ζαχάρως Σπυρίδων Μπηλιώνης ήταν εκείνος που μετέβη στην περιοχή και, οδηγώντας ο ίδιος το γερανοφόρο όχημα, κατέστρεψε τα παραλιακά σπίτια και το σπίτι του κ. Σπηλιόπουλου, ο οποίος και γλίτωσε το θάνατο από θαύμα.

«Μάλιστα, για να μην γίνει αντιληπτός, προέβη στη διακοπή της παροχής του δημοτικού φωτισμού στην περιοχή, αφού παραβίασε τον πίνακα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, κατακρήμνισε με τον εσκαφέα τη σκεπή της οικίας του κ. Σπηλιόπουλου. Κατά τον παραπάνω χρόνο, ο τελευταίος βρισκόταν στην οικία του και είχε κατακλιθεί. Είχε μάλιστα ανάψει τα εσωτερικά και εξωτερικά φώτα», όπως αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών .

Στο βούλευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο Δήμος Ζαχάρως, με την 115/13.4.2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να προβεί στην κατεδάφιση των παραλιακών κτισμάτων. Ομως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε με την 7007-5815/19.5.2009 απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως μη νόμιμη». Παρ' όλα αυτά, ο δεύτερος κατηγορούμενος Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, επεδίωκε οπωσδήποτε την κατεδάφιση προβαίνοντας σε σχετικές δηλώσεις προς τον ημερήσιο Τύπο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στις 15.4.2009, και μάλιστα πριν ακόμα την ακύρωση της απόφασης, προς την τοπική εφημερίδα «Πρωινή» ότι «...εμείς θα τα κατεδαφίσουμε και ας μας πάνε κατηγορούμενους».

Εμπρησμός από αγνώστους

Θυμίζουμε ότι ένα μήνα πριν από την κατεδάφιση των σπιτιών, τον Φλεβάρη του 2010, άγνωστοι δράστες, γλιστρώντας σαν τα φαντάσματα μέσα στη νύχτα και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, παραβίασαν τέσσερις από τις παραλιακές κατοικίες, εισήλθαν σε αυτές και έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας άγνωστη εύφλεκτη ύλη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, έκανε λόγο τότε για οργανωμένη επιχείρηση εμπρησμού, καθώς οι περιφράξεις των δύο εκ των τεσσάρων κατοικιών βρέθηκαν παραβιασμένες.

Για το απίστευτο περιστατικό από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση κατά αγνώστων, αλλά η σχετική δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών, καθώς δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία. Τότε οι ιδιοκτήτες των κατοικιών κατήγγειλαν ότι τα σπίτια τους είχαν μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής Ζαχάρως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες