Έντυπη Έκδοση

Συμμετοχή ζητούν οι δικηγόροι στην επιτροπή για τα ακίνητα

Τη συμμετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί η νομική διάσταση του ζητήματος της αξίας των ακινήτων, αφού όποια μέθοδος υπολογισμού και αν επιλεγεί, θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των φορολογουμένων να ανταποδείξουν την αξία των ακινήτων τους, με μια θεσμοθετημένη και αποτελεσματική διαδικασία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα (άρθρο 20 παρ. 100), η διεθνής πρακτική άλλων νομοθεσιών για το ζήτημα αυτό αλλά, κυρίως, η συχνά αγνοημένη κοινή λογική».

Συνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση και ανέρχεται στο 400% του κύριου φόρου.

Για άλλη μια φορά η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η επιβολή ενός τόσο μεγάλου προστίμου δεν παραβιάζει ούτε την αρχή της αναλογικότητας ούτε και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας.

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι δεν είναι αντίθετο και στις διατάξεις της ΕΣΔΑ.

Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε προσφυγή εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο ύψους περίπου 181.000 ευρώ διότι δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά τη μεταβίβαση μετοχών. Β. ΦΩΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Οικονομικών