Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ, ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ 20% ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 20% ΤΟ 2015

Πωλείται το 40% της Finansbank

Χωρίς σημαντικές απώλειες φαίνεται πως ξεπερνούν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τέσσερις συστημικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αναλυτών πως τελικά η ΕΚΤ έκρινε και με πολιτικά κριτήρια τα 128 ευρωπαiκά ιδρύματα.

Επαρκή τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ελληνικών τραπεζών, εκτιμά ο ιαπωνικός οίκος Nomura Επαρκή τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ελληνικών τραπεζών, εκτιμά ο ιαπωνικός οίκος Nomura Σήμερα Πέμπτη οι τραπεζίτες θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση αποτελεσμάτων, που θα τους αφήνει ένα μικρό περιθώριο βελτιώσεων μέχρι την Κυριακή οπότε θα ανακοινωθούν προς το επενδυτικό κοινό από την Κεντρική Τράπεζα.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τα «καλά νέα» έχουν προεξοφληθεί με ανοδική αντίδραση της τάξης του 30% για τον κλαδικό δείκτη, με καθησυχαστικές δηλώσεις παραγόντων του κλάδου αλλά και θετικές εκθέσεις ξένων οίκων.

Ανοδος 30%

Χρηματιστηριακά από τα χαμηλά της προηγούμενης Τετάρτης (χαμηλό 108,27 μονάδες στη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου) μέχρι τα υψηλά της χθεσινής ημέρας (140,31 μονάδες) σημειώθηκε σημαντική άνοδος περίπου 30% για τον Τραπεζικό Δείκτη. Βέβαια είχε προηγηθεί ανάλογη υποχώρηση μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο η τελευταία ανοδική κίνηση παραπέμπει σε προσπάθεια προεξόφλησης των «καλών νέων».

Από την πλευρά τους οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται επίσης συγκρατημένα αισιόδοξοι, με τη Nomura να αποτιμά ως επαρκή τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εν όψει της ανακοίνωσης των stress tests. Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, η οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη μείωση κόστους θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πετύχουν απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο το 2016.

Ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, τα κεφαλαιακά όρια θα πρέπει να αρκούν για να περάσουν το stress test της ΕΚΤ, σημειώνει η Nomura.

Σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, υπογραμμίζει ότι το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα κατά μέσο όρο.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι όσον αφορά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», η Εθνική και η Alpha Bank εμφανίζονται σε καλύτερη θέση. Και στις δύο το «μαξιλάρι» καλύπτει το 70% των προβληματικών δανείων έναντι 60% στην περίπτωση της Eurobank και 54% για την Πειραιώς.

Χωρίς εκπλήξεις περιμένει τα αποτελέσματα της ΕΚΤ και η Standard & Poor's, θεωρώντας πως δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση των τραπεζών.

Σε αυτή τη συγκυρία η Εθνική Τράπεζα προχωρεί στη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής Finansbank μέσω αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση του παλαιού μετόχου, δηλαδή του ιδίου του Ομίλου.

Αύξηση 1,15 δισ.

Κατά την εκτίμηση του Bloomberg, η αύξηση κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας θα είναι της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ (3,55 δισ. τουρκικές λίρες). Μετά τη διαδικασία η συμμετοχή της Εθνικής θα μειωθεί στο 60% ενώ η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση του παλαιού μετόχου προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις νόρμες της ευρωπαϊκής επιτροπής (DG Com).

Το γιατί η αύξηση σχεδιάζεται να γίνει με παραίτηση του παλαιού μετόχου (κίνηση που θα στερήσει άμεσα έσοδα από την Εθνική) φέρεται να σχετίζεται με την πρόθεση της διοίκησης να ενισχύσει τα κεφάλαια της μητρικής. Η αγορά συνδέει μία τέτοια κίνηση με τα stress tests, ωστόσο κύκλοι της Εθνικής σημειώνουν πως πρόκειται για προγραμματισμένη κίνηση, που θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αύξηση κατά 20% άμεσα και άλλο ένα 20% έως το τέλος του 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αγορές-Πωλήσεις
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)