Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΚΤΑΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ

«Ελ. Βενιζέλος»: Πάει για 15,1 εκατ. επιβάτες

Ανακάμπτει ο τουρισμός της Αθήνας, ανακάμπτει και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το 2014, έπειτα από αρκετά χρόνια (το 2007 είχε επέλθει η τελευταία ετήσια αύξηση επιβατών), το αεροδρόμιο της Αθήνας θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Το 2014, εκτιμάται ότι το αεροδρόμιο θα διακινήσει 15,1 εκατ. επιβάτες, έναντι 12,53 εκατ. το 2013.

Ηδη, στο εννεάμηνο του έτους τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με:

* αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 19,4% ή κατά 2 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες,

* 168 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις,

* 28% αύξηση των ξένων επισκεπτών της πόλης και διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, σχεδόν όλων, των διεθνών γεωγραφικών αγορών, ενώ

* το 15% της κίνησης εξυπηρετείται από 16 εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες καλύπτουν ένα δίκτυο 40 προορισμών.

Αντίστοιχα, θετικά είναι και τα μηνύματα για το χειμώνα 2014-15, καθώς το δίκτυο της Αθήνας ενισχύεται σημαντικά, με 107 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις και επιπλέον 85 πτήσεις εσωτερικού.

Πιο αναλυτικά, με περισσότερες από 2 εκατομμύρια νέες προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από την αρχή του χρόνου (+16%), το αεροδρόμιο της Αθήνας βρέθηκε στην πρώτη θέση, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροδρομίων σε επιβατική κίνηση, πτήσεις και αύξηση χωρητικότητας, με τους αερομεταφορείς από τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αμερική και την Ασία να καταγράφουν διψήφια άνοδο.

Συνολικά, το 2014, με 15 νέους προορισμούς και επιπλέον πτήσεις σε 33 προορισμούς, το αεροδρόμιο της Αθήνας εξυπηρετεί ένα ευρύ δίκτυο 108 προορισμών. Επίσης, χάρη στα ειδικά κίνητρα που παρέχει και την ανάπτυξη δικτύου, κυρίως από την Aegean, σημαντική είναι η αύξηση των επιβατών transfer (επιβάτες με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα). Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των επιβατών transfer στο ΔΑΑ έφτασε το +14,8%, σε σχέση με πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποιούν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ διεθνών προορισμών, η οποία άγγιξε το +61%.

«Η επαναφορά της πρωτεύουσας στον τουριστικό χάρτη και κυρίως η ανάπτυξη της Aegean Airlines προσδίδουν σιγά σιγά στην Αθήνα χαρακτηριστικά αεροπορικού κόμβου, καθώς ποσοστό 22% των επιβατών που φτάνουν ή αναχωρούν από το «Ελ. Βενιζέλος» αλλάζουν ή έχουν αλλάξει αεροπλάνο από και προς άλλο προορισμό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου, Γιάννης Παράσχης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
Αεροδρόμια