Έντυπη Έκδοση

Το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος

Οι πολιτικοί, οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποίησαν συχνά τη φράση «Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος», κάθε φορά που αποφάσιζαν να παίρνουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για να δείξουν στους πολίτες ότι αυτό είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν για το καλό της πατρίδας, παρ' όλο ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα προνόμια που τους εξασφαλίζει η εξουσία.

Αλλά ας δούμε τώρα τι ακριβώς είναι το πολιτικό κόστος και ποιο το κοινωνικό κόστος, για να κατανοήσει ο κάθε ένας Ελληνας πολίτης ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους και να εκτιμήσει τα αντίστοιχα μεγέθη τους.

Πολιτικό κόστος, για ένα κόμμα εξουσίας, είναι η απώλεια των εκλογικών ποσοστών του, όταν κατά το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών και λαμβάνει αποφάσεις, που όχι μόνο δεν συνάδουν με τις προεκλογικές υποσχέσεις -αυτό βέβαια αποτελεί γενικό κανόνα- αλλά δυσαρεστεί σφόδρα τους ψηφοφόρους του. Καμία σχέση όμως δεν έχει αυτό το κόστος με την οικονομία.

Κοινωνικό κόστος είναι εκείνο που υφίστανται όχι μόνον οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όλοι σχεδόν οι πολίτες της χώρας, με εξαίρεση εκείνων που στηρίζουν οικονομικά το συγκεκριμένο κόμμα ή έχουν ευνοηθεί απ' αυτό, εμπλεκόμενοι στις πελατειακές του σχέσεις. Το κόστος αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά αφορά γενικότερα στις συνθήκες διαβίωσης του κοινωνικού συνόλου.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η διαφορά μεταξύ τους, θα αναφερθώ στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, που επικρατεί την τελευταία πενταετία. Στις 22 Απριλίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός αποφάσισε, ως γνωστόν, να ανοίξει την πόρτα της χώρας μας και να υποδεχτεί, μετά βαΐων και κλάδων, την εκπρόσωπο των δανειστών μας, που έγινε γνωστή σε μας με το όνομα "τρόικα" - χρησιμοποιώ τη λέξη "αποφάσισε" γιατί το πολίτευμα της Δημοκρατίας, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, επιτρέπει να αποφασίζει πάντοτε ο πρωθυπουργός και όχι η κυβέρνηση στην οποία εκείνος προΐσταται.

Το κοινωνικό κόστος, δηλαδή οι συνέπειες σε όλους εμάς τους πολίτες απ' αυτή την "αχαρακτήριστη" απόφαση είναι γνωστές και δεν εκφράζονται μόνον με οικονομικά μεγέθη. Η οικονομική κρίση που επακολούθησε, έβαλε λουκέτο σε 230 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το τραγικό αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και να φτάσει σήμερα στα 1,365 εκατομμύρια, με ένα ποσοστό 27,3% του εργατικού δυναμικού. Οσοι από τους εργαζόμενους δεν βγήκαν ακόμη στο δρόμο της ανεργίας, αλλά διατήρησαν τη θέση εργασίας τους, βρέθηκαν με μειωμένες τις αποδοχές τους κατά 30% έως και 40% και το ίδιο βέβαια και οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Και άλλοι πολλοί πολίτες έχασαν την περιουσία τους, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που, στην απελπισία τους, έχασαν οικειοθελώς τη ζωή τους. Αλλοι πάλι πολίτες, εκείνοι που ενώ στο παρελθόν είχαν μεγάλη οικονομική άνεση, έχασαν και την αξιοπρέπειά τους, αναγκάζονται τώρα για να επιβιώσουν να προσέρχονται στα συσσίτια που προσφέρουν οι Δήμοι ή άλλοι φορείς φιλανθρωπικοί.

Το πολιτικό κόστος, για τα δύο κόμματα της εξουσίας, που κυβέρνησαν τη χώρα μας, κατά το διάστημα αυτό της πενταετίας, ήταν το μεν ΠΑΣΟΚ να καταρρεύσει και από το ποσοστό 44% που είχε το 2009 να πάει στο 5,5%, που μετά βίας έχει σήμερα, η δε Νέα Δημοκρατία να συρρικνωθεί από το 34% στο 25% αντιστοίχως, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Και αυτή είναι η συνέπεια της οικονομικής κρίσης για τα δύο αυτά κόμματα. Ομως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε ποιες είναι οι συνέπειες για τους βουλευτές εκείνους -πολίτες της ίδιας χώρας- που συνιστούσαν αυτά τα δύο κόμματα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησαν σ' ένα άλλο κόμμα, που γιγαντώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια και αποτελεί σήμερα την αξιωματική αντιπολίτευση και επανέκτησαν τη χαμένη βουλευτική τους ιδιότητα, μαζί με όλα τα γνωστά προνόμια, και όσοι παρέμειναν έξω από τη Βουλή, δεν θα χρειαστεί να προσέρχονται καθημερινώς στα συσσίτια, διότι έχουν εξασφαλίσει αρκετά οικονομικά αποθέματα».

Αιμίλιος Κομίνης,

διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν