Ηλεκτρονική Έκδοση

Έμπολα, κλιματική αλλαγή και οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση του ιού του Έμπολα και η τόνωση της ανάπτυξης θα συζητηθούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ θα ακολουθήσει και η σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης με αποκλειστικό ζήτημα την οικονομική ανάκαμψη.

Οι συνομιλίες των 28 ηγετών σήμερα αναμένεται να επικεντρωθούν στο φιλόδοξο πακέτο για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί ως το 2030 σε ό,τι αφορά το περιβάλλον δηλαδή την μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 27% του συνόλου και τη συνολική μείωση κατά 30% της ενέργειας που καταναλώνεται. Οι στόχοι αυτοί όμως συναντούν αντιδράσεις από χώρες όπως η Πολωνία που θεωρεί ότι είναι υψηλό το κόστος αντικατάστασης των μονάδων παραγωγής ενέργειας (στηρίζεται κυρίως στον άνθρακα) και η Πορτογαλία ή η Ισπανία που ζητούν τη δημιουργία καλωδίων ώστε να εξάγουν σε χώρες που συνορεύουν το πλεόνασμα που παράγεται από την αιολική ενέργεια (ιδέα με την οποία διαφωνεί η Γαλλία).

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και για τους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.900 ανθρώπους κυρίως στη Δυτική Αφρική και πως θα αποτρέψουν τον ιό από το να καταστεί παγκόσμια απειλή. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει στην εκταμίευση περίπου 600 εκατ.ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις (από τη Βρετανία) για αύξηση του ποσού στο ένα δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία (αν και δεν αναμένεται καμία πρόοδος τουλάχιστιον έως την ερχόμενη Τρίτη σε ό,τι αφορά την εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας), αλλά και την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ λόγω της απειλής των τζιχαντιστών.

Την Παρασκευή στις συνομιλίες θα παραστεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. "Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ" τονίζει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη "δύσκολη".

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο τρίπτυχο: επενδύσεις, "έξυπνη" εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προσέλκυσης των ιδιωτικών και των δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

(Πηγή:Γαλλικό πρακτορείο, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κλιματικές αλλαγές
Ευρωζώνη
Σύνοδος Κορυφής
Για το ίδιο θέμα
Σαμαράς: Διαπραγματευόμαστε για «συνετή έξοδο στην κανονικότητα»