Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο Εφετείο και πάλι σήμερα ο Τσοχατζόπουλος για τις μίζες

Τελευταία ενημέρωση:

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίσκεται και πάλι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση χρηματισμού του από εξοπλιστικά προγράμματα, την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η εισαγγελέας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για την αποβολή του Δημοσίου από Πολιτική Αγωγή. Η δίκη διακόπηκε για τις 31 Οκτωβρίου.

Το δικαστήριο συνεδριάζει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου – όπως και πρωτόδικα- αφού ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων - συνολικά 17 - και των συνηγόρων τους καθιστά αδύνατη την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας σε απλή δικαστική αίθουσα του Εφετείου. Το πρόβλημα της αίθουσας ήταν ο λόγος διακοπής της πρώτης ημέρας της δίκης, η οποία αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα με τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης.
 
Το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση από τους κατηγορούμενους, προκαλώντας τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης τις οποίες αναμένεται να αναπτύξουν σήμερα.
 
Η Βίκυ Σταμάτη απουσίαζε αφού η κατάσταση της ψυχικής της υγείας- σύμφωνα με το συνήγορο της- δεν της επιτρέπει να καθίσει στο εδώλιο. Απούσα ήταν και η πρώην σύζυγος του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Γκούντρουν ενώ στο δικαστήριο δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο κάθισε η κόρη του Αρετή.
 
Υπενθυμίζεται πως το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση των χρυσών προμηθείών για τις αγορές όπλων ενώ εκτίμησε ότι  το ποσό που έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Άκης Τσοχατζόπουλος, ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών ώστε να χαθούν τα ίχνη τους και να μην αποκαλυφθεί ο τελικός αποδέκτης.
 
Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι:
 
    Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,
    Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,
    Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,
    Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,
    Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,
    Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη,
    Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,
    Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,
    Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη,
    Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,
    Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,
    Οράτιος Μελάς 10 έτη,
    Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,
    Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,
    Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη,
    Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,
    Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.
 
Στη φυλακή παραμένουν με βάση την πρωτόδικη απόφαση οι Άκης Τσοχατζόπουλος,  Γιάννης Σμπώκος,  Αρετή Τσοχατζοπούλου,  Βίκυ Σταμάτη, Φρόσω Λαμπροπούλου και  Γιώργος Σαχπατζίδης.
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Υπόθεση υποβρυχίων
ΠΑΣΟΚ
Δικαστικό ρεπορτάζ