Ηλεκτρονική Έκδοση

Κόντρες σε αδιέξοδα

Τα διλήμματα της ΕΚΤ μετά το κραχ

Πώς θα τυπώσει χρήμα και πότε

“Δεν πέρασαν λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πιο πρόσφατου προγράμματος αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και οι επενδυτές ήδη φωνάζουν στους ρυθμιστές να «σκάψουν» σε ακόμη πιο ριψοκίνδυνες αγορές για να τραβήξουν την ευρωζώνη έξω από την οικονομική στασιμότητα”, σημειώνει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.

“Την Δευτέρα, η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει εξαιρετικά ασφαλή καλυμμένα ομόλογα, στο πρώτο μέρος του προγράμματος αγορών χρεογράφων του ιδιωτικού τομέα το οποίο έχει προαναγγελθεί τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει επίσης αγορές χρεογράφων με ενυπόθηκο αντίκρισμα (ABS)”.

Μόλις 24 ώρες αργότερα όμως, τις ελπίδες ότι ο νομισματικός “τερματοφύλακας” (θεματοφύλακας) της ευρωζώνης είναι έτοιμος να προχωρήσει παραπέρα, προκάλεσε ένα δημοσίευμα του Reuters που ισχυρίζεται ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει το ενδεχόμενο αγορών εταιρικών ομολόγων πολύ σύντομα, κάτι που θα αποφασιστεί ίσως τον Δεκέμβριο, ώστε οι αγορές να αρχίσουν στο α' τρίμηνο του έτους., με τη γερμανική πλευρά να βγάζει... σπυριά.

“Τρεις κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι δεν είναι εις γνώση τους κάποιο άμεσο σχέδιο αγορών εταιρικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι η ατζέντα για την τελευταία συνεδρίαση του 2014 δεν είναι παρά ένα κενό φύλλο χαρτί”, αναφέρουν οι FT.

“Αλλά τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της φήμης, καταδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ: Την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών ότι οι ρυθμιστές μπορούν να πετύχουν τους στρατηγικούς στόχους τους, χωρίς να διευρύνουν την γκάμα των αγορών χρεογράφων. Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί να διογκώσει τον ισολογισμό της από το σημερινό επίπεδο των 2 τρισ. ευρώ στα 3 τρισ. ευρώ, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις πληθωριστικές προοπτικές και να αποδυναμώσει το ευρώ. Αλλά οι επενδυτές αναρωτιούνται κατά πόσον ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός”.

Τα ζικ-ζακ είναι χαρακτηριστικά. “Έως τώρα, οι ρυθμιστές άφηναν στις τράπεζες τον έλεγχο του μεγέθους του ισολογισμού, μέσω της ζήτησης για τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ. Άλλαξαν πορεία τον Σεπτέμβριο, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να διευρυνθεί η ρευστότητα στα επίπεδα που τελευταία φορά εμφανίστηκαν στις αρχές του 2012”, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

“Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να προσθέσει έως 1 τρισ. ευρώ σε ρευστότητα, σε μια περίοδο που οι τράπεζες αποπληρώνουν τμήματα των κεφαλαίων τα οποία είχαν δανειστεί από την ΕΚΤ όταν σοβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτές οι αποπληρωμές θα δυσκολέψουν ακόμη παραπάνω την κεντρική τράπεζα να φτάσει στον στόχο που έχει κατά νου”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)