Ηλεκτρονική Έκδοση

Απέναντι από το ΚΟΜΠΑΝΙ με τους Γιατρούς του Κόσμου

Αποστολή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στα τουρκοσυριακά σύνορα

Το νοσοκομείο του Σουρούτς

Βρισκόμαστε στο συνοριακό χωριό Σουρουτς, ένα γυμνό οροπέδιο, με σκαμένα στρατιωτικά τούνελ, ελάχιστα αιγοπρόβατα τριγύρω. Δεν πετούν ούτε πουλιά. Είναι η πιο φτωχή περιοχή της Τουρκίας. Το μόνο που βλέπουμε είναι πρόσφυγες που ήρθαν από το Κομπάνι. Κάτω από γέφυρες, στις αυλές και τις αίθουσες των σχολείων, σε καταυλισμούς στο χώμα και τη λάσπη και οι πιο τυχεροί σε κάποιες σκηνές.
της Γεωργίας Δάμα

ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος  

ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος Μαζεύουν λίγα ξύλα και ανάβουν φωτιά για να ψήσουν λίγες πίτες και απλώνουν τα ρούχα τους στα συρματόπλεγμα για να στεγνώσουν. Οι κάτοικοι τους βοηθούν βγάζοντας καθίσματα από τα σπίτια τους. Ολα τα γκαράζ και οι οικοδομές έχουν μετατραπεί σε πρόχειρα καταλύματα.  Συναντηθήκαμε με το νομάρχη Αμπντουλά Τσιφτσί. Λέει ότι 192.000 πρόσφυγες έχουν καταμετρηθεί μόνο στους καταυλισμούς. Περίπου 30.000 φλοξενούνται σε σπίτια Κούρδων. Προσπαθούν να κάνουν καταγραφή, αλλά θα τους πάρει μέχρι το χειμώνα. Αλλά ο χειμώνας στο ύπαιθρο θα είναι πολύ δύσκολος.

  

ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος Τα τζαμιά του χωριού έχουν γεμίσει από γυναικόπαιδα, ενώ  άλλοι άμαχοι  περιφέρονται στους δρόμους και μυρίζουν ούρα και ακαθαρσίες. Η Διεθνής Κοινότητα απουσιάζει καθώς και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
Στο κέντρο του χωριού  οι πρόσφυγες  περιμένουν το φορτηγό που σχεδόν καθημερινά αδειάζει πακέτα με παπούτσια και ρούχα που προσφέρουν οι Κούρδοι της περιοχής. Πολλοί βρίσκονται ήδη εδώ 50 μέρες, από την αρχή των επιθέσεων.
 
Το νοσοκομείο του Σουρούτς
  

ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος Βρισκόμαστε στο μοναδικό νοσοκομείο που είναι κοντά στα σύνορα απέναντι από το Κομπάνι. Τρεις γιατροί σε κάθε ασθενοφόρο πηγαινοέρχονται στα σύνορα και παραλαμβάνουν τραυματές. Πολλοί γιατροί από το Κομπάνι έχουν μετακινηθεί εδώ. Στο νοσοκομείο μεταφέρουν τα βαριά περιστατικά. Ο γιατρός Ετέμ Νασάν από το Κομπάνι και ο συνεργάτης του Χικμέτ εξηγούν ότι οι ελαφρότερα τραυματισμένοι παραμένουν εκεί. Αναγκάστηκαν να μετατρέψουν δωμάτια σπιτιών σε νοσοκομεία. 

 
Από τους βομβαρδισμούς σκοτώνονται παιδιά, στο Κομπάνι, λένε οι γατροί. Στην ηρωική πόλη βρίσκονται 7 - 9.000 άνθρωποι. Γύρω από τα σύνορα είναι καθηλωμένοι 5-7.000 άμαχοι.
   
Στο νοσκομείο από την αρχή των επιθέσεων νοσηλεύτηκαν 800 βαριά τραυματίες οι οποίοι επιστρέφουν στο Κομπάνι. Είναι χτυπημένοι από βόμβες και νάρκες. Ολόκληρη η περιοχή μεταξύ τουρκικών και στριακών συνόρων είναι ναρκοθετημένη, όπως επίσης και όλο το συριακό έδαφος από το Κομπάνι μέρι τα σύνορα. 
 
Αρκετοί σκοτώνονται και τραυματίζονται καθημερινά από τα ναρκοπέδια, στην προσπάθεια να γλιτώσουν από τους βομβαριδισμούς.
 
"Ε" - newsroom enet

ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Συρία