Ηλεκτρονική Έκδοση

Καταγγελία του νέου προέδρου του ΠΦΣ

Ελλείψεις εμβολίων και φαρμάκων στην αγορά

Σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια και σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μεγάλης ζήτησης, πρωτότυπα αλλά και γενόσημα, κατήγγελλε ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος την Πέμπτη. Εκτίμησε ότι το φαινόμενο θα ενταθεί ενόψει της χειμερινής περιόδου.

«Έλλειψη σημαίνει όταν χρειάζομαι το φάρμακο δεν το έχω» είπε ο Κώστας Λουράντος, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο». 
 
Ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε λόγο για «ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση». Σημείωσε ότι «μεγάλες ποσότητες φαρμάκων λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό». 
 
Ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται καθημερινά να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν συμμετοχή αυξημένη ακόμη και κατά 100%.
 
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, παρουσιάζοντας παραδείγματα αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Ανέφερε μάλιστα, ότι φάρμακα τα οποία έχουν τιμή τρία ευρώ και κάτω, οι ασφαλισμένοι προτιμούν να τα προμηθευτούν χωρίς ιατρική συνταγή για να αποφύγουν το δεκάευρω στο γιατρό αλλά και το ένα ευρώ ανά συνταγή που έχει επιβληθεί.
 
Για την φαρμακευτική δαπάνη, ο Κώστας Λουράντος είπε ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο των 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014,  όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Το 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2,5325 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 άγγιξε ήδη το 1,1276 δισ. ευρώ.
 
Ο κ. Λουράντος εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς, όπως ωράριο, εφημερίες, μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και οφειλές. 
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις εφημερίες εάν δεν ξεκαθαρισθεί πότε θα είναι κλειστά τα φαρμακεία.
 
«Σήμερα ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει, έχουμε χάσει το μέτρημα των ωρών εργασίας,» είπε χαρακτηριστικά.
 
Για τα ΜΥΣΥΦΑ, τόνισε ότι «κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να... αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους, ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες».  
 
Επικαλούμενος έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Λουράντος υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Φαρμακεία
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων