Ηλεκτρονική Έκδοση

Ε.Ε: 24,4 εκ. ευρώ σε έρευνες για την καταπολέμηση του Έμπολα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποδέσμευσε 24,4 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, αυξάνοντας στα 204,4 εκατ. ευρώ την οικονομική συμβολή της στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Τα 24,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια που αφορούν από μια ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου μέχρι δοκιμές υπαρχόντων και νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού.
 
Η διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού των 24,4 εκατομμυρίων θα επιταχυνθεί «ώστε να αρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Τα προγράμματα που επελέγησαν - δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία - κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα» για την αντιμετώπιση του Έμπολα, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 
 
«Έχουμε δεσμευτεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο σε ό,τι αφορά τον Έμπολα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση» σημείωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
 
Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 180 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί να δώσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, η συμβολή των Ευρωπαίων φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, «μόνο τα 84 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν είναι πιστώσεις που έχουν κατανεμηθεί επίσημα» μέχρι σήμερα. 
 
Έντεκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν προσφέρει τίποτα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ανάγκες φτάνουν το 1 δισ. ευρώ και έχει καλέσει τους ηγέτες των χωρών - μελών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες να «μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε μετρητά» χωρίς καθυστερήσεις.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για το ίδιο θέμα
Δύο εμβόλια και μία θεραπεία δοκιμάζονται κατά του Εμπολα