Ηλεκτρονική Έκδοση

Έμπολα: Έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Δυτ. Αφρική

Καθεστώς διάλυσης στα συστήματα υγείας

Ο ΠΟΥ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Οι χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα δυσκολεύονται να βρουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να την αντιμετωπίσουν, κατήγγειλε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότεροι ειδικοί επιστήμονες για την ασθένεια αυτή, ο δρ. Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο να βρεθεί αρκετό ιατρικό προσωπικό» το οποίο θα δεχθεί να προσφέρει περίθαλψη στους ασθενείς του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με τον Κέιτζι , αυτό αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» για τον ΠΟΥ, που ασχολείται με τον γενικό συντονισμό της αντιμετώπισης της επιδημίας, η οποία κηρύχθηκε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» τον περασμένο Αύγουστο.

Η ασθένεια εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, τα στοιχειώδη συστήματα υγείας των οποίων έχουν καταρρεύσει, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν καταφέρνουν να βρουν γιατρούς και νοσοκόμες από το εξωτερικό εξαιτίας του φόβου για τον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με την δρ Ίζαμπελ Νάταλ, μια από τις αξιωματούχους του ΠΟΥ οι οποίοι ασχολούνται με την επιδημία αυτή, τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν 976 νέα κρούσματα της ασθένειας.

Ο τελευταίος απολογισμός του ΠΟΥ, που σταματά στις 19 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 9.936 κρούσματα από τα οποία τα 4.877 ήταν θανατηφόρα. Ο ιός προσβάλει και το ιατρικό προσωπικό, με 443 κρούσματα να έχουν καταγραφεί ως τώρα και 244 θανάτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Για το ίδιο θέμα
Πρώτο κρούσμα του Έμπολα στη Νέα Υόρκη