Έντυπη Έκδοση

Μια ξεκαρδιστική χήρα

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για μια παράσταση όπερας; Ενα παλιό πιάνο και τρεις καλοί τραγουδιστές. Το διαπιστώσαμε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στην πρώτη παράσταση της νέας παραγωγής της «Αρκούδας» του Γουίλιαμ Γουόλτον (1902-1983) στο Θέατρο Σημείο στην Καλλιθέα (Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο).

Το έργο, το οποίο ο συνθέτης είχε ονομάσει «εξτραβαγκάντζα σε μία πράξη», είναι βασισμένο στη μονόπρακτη φάρσα του Αντον Τσέχοφ «Η αρκούδα» (1888), σε κείμενο του ίδιου του Γουόλτον και του Πολ Ντεν (1912-1976), σεναριογράφου τιμημένου και με Οσκαρ. Ο συνθέτης είχε άλλωστε μεγάλη προϋπηρεσία στη μουσική για κινηματογράφο -μεταξύ άλλων και για φημισμένες σεξπιρικές μεταφορές του Λόρενς Ολίβιε, «Ερρίκος ο Ε'» κ.ά. Η «Αρκούδα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Ολντμπρα (Aldeburgh) το 1967.

Ο Γουόλτον, Αγγλος συνθέτης με ιδιόρρυθμη ζωή και εκλεκτικό ύφος, χρησιμοποίησε όλο το μουσικό χιούμορ για να αποδώσει την εξωφρενική ιστορία της χήρας Ποπόβα και του κτηματία Σμιρνόφ, οι οποίοι, ξεκινώντας από μια αψιμαχία για κάποια χρέη του μακαρίτη, καταλήγουν ερωτευμένοι. Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής ακολούθησε το εξωφρενικό πνεύμα του έργου και έστησε μία έντονα κινητική παράσταση, που όσο προχωρούσε η (μία) ώρα γινόταν όλο και πιο ξεκαρδιστική.

Οι τραγουδιστές Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος, Σμιρνόφ), Ειρήνη Αθανασίου (μέτσο, Ποπόβα) και Μιχάλης Κατσούλης (βαθύφωνος, υπηρέτης Λούκα) τραγούδησαν τους ρόλους τους πολύ ωραία, με πολλή ενέργεια και έντονη θεατρικότητα. Επιπλέον είχαν πολύ καλή άρθρωση και μολονότι η υπόθεση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αρκετά αναλυτικά, όποιος έχει καλή γνώση της αγγλικής θα παρακολουθήσει εύκολα την παράσταση σε άμεσο χρόνο.

Τη μουσική διδασκαλία είχε ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος έπαιξε και τη μουσική σε μεταγραφή για πιάνο. Τον είχαμε ήδη ακούσει να διευθύνει με επιτυχία παλαιά και σύγχρονη όπερα στα «Ολύμπια» («7», 14.7 και 28.7.2013, 29.6.2014) και τώρα διαπιστώσαμε ότι είναι και πολύ καλός και γλυκός πιανίστας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Παραστάσεις
Οπερα