Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρυξέλλες: Aνησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις

Σύνοδος Κορυφής με ευχολόγια για ανάπτυξη

Οι ρεαλιστές αναφέρονται στις δυσκολίες και άλλοι τις υποβαθμίζουν μέσα από φραστικές ακροβασίες.

H επίκληση του στόχου της ανάπτυξης ήταν τα χαρακτηριστικό των δηλώσεων που έκαναν στις Βρυξέλλες, τόσο η 'Άγκελα Μέρκελ, όσο και o Φρανσουά Ολάντ, με τη φραστική σύγκλιση να μην είναι βέβαιο ότι ταυτίζεται με τα ίδια σχέδια για την επίτευξη του στόχου.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ: «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

H γαλλική πλευρά, όπως τόνισε ο κ. Ολάντ, θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη, λέγοντας: «Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ευρωπαίκό επίπεδο, η κ. Μέρκελ στηρίζει την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, παράλληλα όμως χαιρέτισε τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται». Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το πρόγραμμα επενδύσεων αυτό έναν τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση. Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

Την Παρασκευή στις συνομιλίες θα παραστεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. "Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ" τονίζει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη "δύσκολη".

Θέματα όπως ο Έμπολα, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα, είναι από τα κυρίαρχα που θα συζητηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνοδος Κορυφής
Για το ίδιο θέμα
Ε.Ε: Συμφωνία για τη μείωση κατά 40% των ρύπων έως το 2030