Έντυπη Έκδοση

1.1.2015 ΛΗΓΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Πρωτοχρονιά χωρίς κεραμίδι

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες Ελληνες, αφού μετά τον Δεκέμβριο του 2014 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών, όπως προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών» υπόσχεται η Κομισιόν, αλλά δύσκολα κάποιος θα τους πιστέψει «Εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών» υπόσχεται η Κομισιόν, αλλά δύσκολα κάποιος θα τους πιστέψει Οσον αφορά την τύχη εκείνων που θα χάσουν τα σπίτια τους, ο Φινλανδός υπέρμαχος της λιτότητας, αν και χρησιμοποίησε μια κομψή γραφειοκρατική έκφραση περί ενός «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας», εντούτοις μάλλον θύμισε την κυνική δήλωση (στην «Ε») των τροϊκανών πριν από ακριβώς ένα χρόνο: «Βάλτε τους αστέγους σε τροχόσπιτα».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «κάρφωσε» την κυβέρνηση και άδειασε τον Νίκο Δένδια για τους πλειστηριασμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι από την αρχή του 2015 ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, δηλώνοντας ότι η αναστολή πλειστηριασμών αντικαθίσταται από ένα «δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών». Η ακριβής διατύπωση είναι η εξής: «Ο υπάρχων νόμος που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς όσον αφορά τις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία, το οποίο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Αυτή η προσωρινή ρύθμιση θεσπίστηκε μετά τη λήξη του μορατόριουμ για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οφειλετών, τον Δεκέμβριο του 2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».

Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες «από το 2008 έχουν δοθεί περίπου 200 δισ. ευρώ, με διάφορες μορφές βοήθειας» και και τη ρωτούσε «πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών». Ο κ. Κατάινεν χαρακτήρισε τη διαδικασία κρατικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «επιτυχή, όσον αφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει κυριολεκτικά παγώσει, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.

** Κυβέρνηση: Θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζεται πως θα συνεχίσει να υπάρχει κάποια προστασία για την πρώτη οικογενειακή κατοικία από τους πλειστηριασμούς και μετά το τέλος του έτους, πλην όμως δεν είναι σαφές ποια μορφή ακριβώς θα έχει αυτή και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις. Σχετική διάταξη όμως θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, η οποία αναμένεται να έλθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι ίδιες πηγές πάντως υπενθύμιζαν ότι τη διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έχουν χρησιμοποιήσει μόλις 3.000 δανειολήπτες, πολύ λιγότεροι από αυτούς που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Β. ΣΑΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ακίνητα & κτηματαγορά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Εφορία και φορολογική πολιτική
Πλειστηριασμοί
Υπουργείο Οικονομικών