Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΤΑΥΤΙΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Η έξοδος θα είναι... προς την κανονικότητα

Την πολιτική κατανόηση των εταίρων επιζητεί για άλλη μία φορά η Αθήνα μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστεί να πάρει νέες δυσάρεστες αποφάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να ανοίξει ο δρόμος για την ομιχλώδη «επόμενη ημέρα».

Ρίχνει ταυτόχρονα όλο και πιο χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών και τους τόνους της ρητορικής της, μιλώντας πλέον για μία «συνετή έξοδο στην κανονικότητα», ενώ ομολογεί ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικοί όροι για την προληπτική γραμμή πίστωσης.

«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν πως έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η συζήτηση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, την οποία η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μετά την αναταραχή στις αγορές.

Σύμβουλος το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμπλέκεται σε αυτή την προληπτική γραμμή πίστωσης μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, σύμφωνα με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το «μαξιλάρι» αυτό θα ενεργοποιείται μόνο εάν οι αγορές «κλείσουν» για τη χώρα χωρίς ευθύνη της ελληνικής πλευράς και θα έχει διάρκεια ενός έτους, με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, ενώ και η ύπαρξή του και η χρήση του θα συνοδεύονται από δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς όρους, οι οποίοι απλώς δεν θα φέρουν την «ταμπέλα» ενός νέου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά παρουσιάζει μία εικόνα διαπραγμάτευσης, που έχει ξεκινήσει ήδη για την επόμενη ημέρα, παρά την εκκρεμότητα της αξιολόγησης και τις «βόμβες» που αυτή περιλαμβάνει, όπως ο χρόνος των αποφάσεων για το ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση ήθελε να μεταθέσει για το τέλος του 2015 ή έστω μετά την προεδρική εκλογή με την «άδεια» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε μία προσπάθεια να λάβει εκ νέου στήριξη στο ελληνικό σχέδιο, ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του χθες στις Βρυξέλλες είχε μία ακόμη συνάντηση με τον «φίλο Γιουνκέρ» στα γραφεία της Κομισιόν.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και σε αυτή συμμετείχαν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γιουνκέρ Μάρτιν Σελμάιγερ, καθώς και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επεδίωκε και μία έστω εκτός προγράμματος ολιγόλεπτη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε της συνεδρίασης, πλην όμως τέτοιο ραντεβού δεν υπήρχε στο πρόγραμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση