Έντυπη Έκδοση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά στην ΑΟΖ της»

Την αποδοκιμασία της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου γνώρισε χθες η Αγκυρα. Για πρώτη φορά μέχρι σήμερα κράτος-μέλος της Ε.Ε. επέπληξε αυτόνομα την Τουρκία για την προκλητική στάση της έναντι της Λευκωσίας και την άρνησή της να αναγνωρίσει το δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 Την εξέλιξη ωστόσο αυτή φαίνεται πως εσκεμμένα αγνόησε η Αγκυρα, η οποία, μέσω του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Βολκάν Μποζκίρ, μία ημέρα μετά τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εξακολούθησε να εκτοξεύει απειλές κατά της Λευκωσίας.

«Αναγνωρίζουμε στην Κύπρο τα δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζητώντας παράλληλα από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Τα νέα κεφάλαια

Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί», επισημαίνοντας ωστόσο πως «πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατόν», καθώς «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών». Κυρίως όμως ο ίδιος συνέδεσε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα δύναται να λειτουργήσουν υπέρ της επίτευξης λύσης. «Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, προσπαθούμε για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Στο δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που εντοπίζονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας αναφέρθηκε εκ νέου εν τω μεταξύ χθες η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, η οποία ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και την τουρκική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέδειξε πάντως τη θέση των ΗΠΑ, όπως έχει κατ' επανάληψη διατυπωθεί δημοσίως ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση της νήσου στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δεν εισακούστηκαν

Οι επισημάνσεις και οι επιφυλάξεις αυτές φαίνεται πάντως να μην εισακούστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αναμένουν από τις Βρυξέλλες να απορρίψει το πρόσφατο αίτημα της Λευκωσίας, η οποία ζήτησε να παραμείνουν εφεξής κλειστά όλα τα κεφάλαια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την ενταξιακή μας πορεία. Η διαδικασία θα συνεχιστεί σαν να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε όλα τα κεφάλαια», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Την Κυπριακή Δημοκρατία πάντως, λόγω της κατάστασης της υγείας του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

* Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να εξεταστεί η «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
ΗΠΑ
Γεωτρήσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Εξωτερική πολιτική
ΑΟΖ