Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Στόχος ξανά οι Γεζίντι

Τουλάχιστον 533 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, στην πλειονότητά τους μη συριακής καταγωγής, έχουν χάσει τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Εφυγαν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές και κατέφυγαν στα βουνά. Ομως, κι εκεί καταδιώκονται... Εφυγαν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές και κατέφυγαν στα βουνά. Ομως, κι εκεί καταδιώκονται... Τα στοιχεία έδωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. πολιορκούν εκ νέου το όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, όπου είχαν καταφύγει τον Αύγουστο χιλιάδες Γεζίντι για να γλιτώσουν.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελραχμάν, διευκρίνισε ότι μεταξύ των 553 περιλαμβάνονται 464 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, 57 μαχητές του Μετώπου αλ-Νόσρα (της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα) και 32 άμαχοι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και πέντε γυναίκες.

Τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού, που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα, με στόχο την ανάσχεση της προέλασης των τζιχαντιστών προς το Κομπάνι, επικεντρώθηκαν στις συριακές επαρχίες του Χαλεπίου, του Ντέιρ Αλ-ζορ, του Ιντλιμπ, της Ράκα και του αλ-Χασάκαχ.

Αναζωπύρωση

Εν τω μεταξύ για αναζωπύρωση της πολιορκίας του Σιντζάρ μιλούν αξιωματούχοι των δυνάμεων που υπερασπίζονται την περιοχή. «Το όρος βρίσκεται υπό πολιορκία» και οι τζιχαντιστές «προσπαθούν να ανέβουν το βουνό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Γεζίντι», δήλωσε ο Μάχμα Καλίλ. Ο πρώην Ιρακινός βουλευτής μιλώντας στα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζει ότι υπάρχουν σχεδόν 2.000 οικογένειες που βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση ενώ τόνισε ότι οι τοπικές δυνάμεις δυσκολεύονται στην άμυνα γιατί δεν φέρουν παρά μόνο ελαφρύ οπλισμό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας, οι άμαχοι που είχαν καταφύγει στο όρος Σιντζάρ, στην πλειονότητά τους μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, είχαν καταφέρει να απομακρυνθούν από την περιοχή από τη γειτονική Συρία με τη βοήθεια των Κούρδων μαχητών, όμως δεν υπάρχει πια πρόσβαση σε αυτόν το δρόμο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος στην επαρχία Αλ Ανμπάρ του Ιράκ.

Σε παράλληλες εξελίξεις στη Βαγδάτη τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 70 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, η μία κοντά σε μαιευτήριο και η άλλη κοντά σε πρατήριο καυσίμων.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διεθνής τρομοκρατία
Συρία
Ισλαμικό Κράτος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές