Έντυπη Έκδοση

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΤΑΒΑ

Θρηνεί για τα θύματα, όχι για το γιο της

Την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του θα επισπεύσει ο Καναδάς εν μέσω του προβληματισμού που άφησαν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια σε δημόσιους χώρους, στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο Μνημείο των Πεσόντων και το Κοινοβούλιο στην Οτάβα.

Ενώ οι αστυνομικοί ερευνούν  την περιοχή γύρω από  το μνημείο, άλλοι αφήνουν λουλούδια  για τα θύματα Ενώ οι αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή γύρω από το μνημείο, άλλοι αφήνουν λουλούδια για τα θύματα Ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο Καναδάς «ουδέποτε μπορεί να εκφοβιστεί», ο δράστης κατονομάστηκε και η μητέρα του δήλωσε ότι θρηνεί για τα θύματα και όχι για το γιο της.

Πώς ο δράστης κατάφερε να πυροβολήσει τον στρατιώτη σε ένα τόσο κεντρικό σημείο στην Οτάβα όπως το Μνημείο των Πεσόντων και στη συνέχεια να κλέψει ένα κρατικό αυτοκίνητο και να εισβάλει ανενόχλητος στο Καναδικό Κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός, είναι το πρώτο θέμα που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από την κοινή γνώμη. Τα μέσα ενημέρωσης επίσης υπογράμμισαν στις μεταδόσεις τους το γεγονός ότι οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις με θύματα Καναδούς στρατιώτες, μέσα σε δύο μέρες (τη Δευτέρα και την Τετάρτη) σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από Καναδούς, γεννημένους και μεγαλωμένους στο Κεμπέκ.

Ο 25χρονος Μαρτέν Κουτίρ Ρουλό, από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ, σκότωσε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητό του έναν Καναδό στρατιώτη. Δεν είχε επισήμως σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση αλλά ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δράστης της επίθεσης στο Μνημείο Πεσόντων και το Κοινοβούλιο κατονομάστηκε ως Μισέλ Ζεάφ-Μπιμπό, γεννήθηκε από Καναδούς γονείς και έζησε ένα διάστημα με τον ευκατάστατο Λίβυο πατριό του, ο οποίος χώρισε από τη μητέρα του, το 1999. Ηταν 32 ετών και θεωρείται ότι πρόσφατα είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο νεαροί είχαν εντοπιστεί από την αστυνομία που τους είχε αφαιρέσει τα διαβατήρια για να μην ταξιδέψουν για να ενταχθούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Αστυνόμευση

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά στην παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών για την παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οπως είπε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, απαιτείται η άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένο, με την παρουσία και του φρούραρχου που πυροβόλησε και εξόντωσε τελικά το δράστη.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είχε διασαφηνίσει σε διάγγελμά του πως ο Καναδάς θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας αλλά «δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό».

Στις πρώτες ανακοινώσεις της η αστυνομία ήταν επιφυλακτική και λεπτομέρειες για την υπόθεση δόθηκαν στη δημοσιότητα όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των ερευνών.

Εν τω μεταξύ, η μητέρα του δράστη δήλωσε χθες ότι θρηνεί για τα θύματα της επίθεσης και όχι για το γιο της. Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν προτού ο Μισέλ Ζεάφ-Μπιμπό πέσει νεκρός από τα πυρά του φρούραρχου Κέβιν Βίκερς.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Καναδάς